Из делниците на един луд (26 – 30 ноември)

Тони Филипов, д-р 02 декември 2012 в 18:40 6368 5

 

Понеделник, 26 ноември

Вчера пред НС се провел опит за доматен протест, нещо като политическа „Доматина”. Дватриста човека хвърляли скапан зарзават по „Съединението прави силата”, викали „Мафия”, „Оставка”, обиждали премиера на Елтън Джон… Кольо Босия, който „измислил” тая форма на протест, вика: „По-добре с домати, отколкото с гранати.”

През август лани един 36-годишен софиянец спря колата си пред НС, сложи торба домати на капака и почна да обстрелва парадния вход.

Полицаи арестуват първия доматен атентатор. Сн. „24 часа”

„24 часа” тогава побърза да омаловажи протеста: «Пиян (или луд) нападна парламента с домати».Сякаш не може на един нормален гражданин да му прелее?! Ние тогава написахме: „Има известен наивизъм в това, да хвърляш по парламента домати, когато трябва да се хвърлят... Не, не мога да довърша, но ако и на вас ви е дошло до там, докъдето на мен, ще си го довършите сами... И, като го довършите, предайте нататък. В интернет има рецепти дори за атомни бомби…”

Та казваме, че доматеният протест е измислен от народа, не от Босия. И не е нужно да си чак поет, та да ти хрумне да римуваш домати с гранати…

Чета в „Сега” интервю на Веждито. Умопомрачително! Направо потъвам в земята от срам, че министърът на културата ни се изразява като илитерат. Питат го за вота на недоверие, който ДПС гласи. Вика: „По 24 часа не спим, броим тухла по тухла и един изведнъж добър, хубав костюм луксозен, който цял живот само това, и изведнъж той вика за провала. Ами посади и ти едно дърво, направи една тоалетна за обществото!”*

От всичко разбрах само, че Вежди брои тухли, като не може да заспи. Или щото много се краде. Но това нема да помогне. На времето в „Стройрайона” в Пазарджик номерираха тухлите с блажна боя, щото ги изпокрадоха. И на другия ден бяха изчезнали само четните номера...

После карат Вежди да коментира репортаж от Смолян. Един байчо разказва как си кръстил добитъка на политиците. Кочът Доган вече го бил заклал (с тъп нож!). И пуяка Костов заклал. След един месец щял да заколи и прасето Бойко и да го тури в буркани. (Според нас на байчото му куца малко ономастиката. Бойко по го докарва на пуяк.) Само на Веждито не бил кръстил добиче. И репортерката пита Вежди щастлив ли е от това. Не бил. „Защото щях да се зарадвам, но е така в ерекцията на обществото, обществото винаги е едно крайно…”

Нямам време да ви чакам да осмисляте как е „в ерекцията на обществото”, трябва да продължа. Следват едни хвалби за концерта на Лили, гаче лично той го е изнесъл. „Лили Иванова, снощи напълни залата, 17 хил., зала "Арена". Това е чудовищно за гледане… Извинявайте, това е чудовищно, това е за Гинес! Страшно нещо е, страшна жена... пред която трябва да се преклоним.”

Ние, като човек силно повлиян от Казандзакис, смятаме, че жената, за разлика от мъжа, доде е жива, все си остава жена.. Помните ли как Зорбас умори 80-годишната си баба?* Както и да е.

Веждито разказва как в Париж присъствал на „нещо много готино”. Умряла актрисата Симон Синьоре: „Всички трамваи, всички улици бяха пълни с нейни плакати, че една велика жена си е отишла. И всеки французин тъжен... Ако ние нямаме към кумирите си, към големите ни имена българските уважението…”

Французите верно си уважават талантите. Хем Синьоре е по рождение германка. Чел съм също, че когато през 1980 г. погребвали Жан Пол Сартър, десетки хиляди вървели след ковчега му. Разказват, че турист попитал едно момче защо се е събрал този народ. А детето му отговорило: “Протестираме против смъртта на Сартър”.

Но Сартър бил умрял. Синьоре също. А Лили е жива и не знам дали е подходящо в нейно присъствие да се сговаряме какво уважение ще й окажем…

Плевнелиев вика: "Аз ви обещавам да бъда себе си, а това е част от прозрачността и прогнозируемостта."

Дрън-дрън… Никой не може да бъде себе си през цялото време. Това и историята го потвърждава, и самонаблюденията ни. Но то не е и нужно. При Росен например това, което той нарича „себе си”, се е вписало трайно в масовото съзнание като екстензия на волята и личността на премиера. И не би било зле да не е чак пък толкова себе си, малко да си изневери.

Вторник, 27 ноември

Германия връща на Турция брошка на цар Крез, последният монарх на Лидия в Мала Азия. Бижуто е на около 2500 г. и е част от легендарното "Лидийско съкровище", съдържащо 363 златни предмета, повечето изнесени незаконно от Турция.

Летописците разказват една много поучителна легенда за срещата на цар Крез с древногръцкия законодател и поет Солон. Солон е бил десетина години на специализация при египетските жреци и вероятно на път за там се е отбил в Лидия. Той бил достоен, мъдър и скромен човек и изобщо не се впечатлил от лукса в дома на най-богатия сред хората в древността. Крез се подразнил и направо го попитал не мисли ли, че той, Крез, е най-щастливият човек на света. Мъдрецът му отговорил: „Наблюдаването на многобройните нещастия, съпътстващи всичко, не ни позволява да се самозалъгваме с настоящите си благополучия или да се възхищаваме на човешкото щастие, което с времето може да претърпи промяна. Защото все още предстои несигурното бъдеще с цялото богатство на неизвестността и само онзи, комуто небесата са обещали безкрайно щастие до края, може да се нарече щастлив.”

Демек никой.

Царството на Крез било унищожено от персийския цар Кир II, а самият Крез осъден да бъде изгорен жив. На кладата той изкрещял: „Солоне, ти беше прав!” Кир се поинтересувал какво иска да каже и като чул историята, пощадил живота му. Дал си сметка, че и неговата съдба може да е същата…

Поучителен разказ. За който има уши да слуша. Може днес да си милиардер в евро, но не знаеш какво ти гласи Фортуна утре. Защото тя, мръсницата, обича да се забавлява като преобръща човешките съдби.

Но що ни трябва да ходим толко надалеч?! Само до преди година-две Мартин Еванджелиста беше пълновластен лидер на СДС и изключи предшественика си Пламен Юруков. Но вчера Фортуна го застигна със същия дар.

Бог да прости СДС! Казали сме го отдавна, даже е възможно и да сме го повторили. От грозна смърт се спомина, орфическа. Като Орфей, разкъсан от вакханките. Всеки откъсна по нещо от синьото тяло и го замъкна нанякъде. За Мартин и Надето остана… Както и да е, всеки с късмета си. Но не мисля, че е незаслужен. И сега с туй, дето е останало, ще правят нова партия… Изобщо СДС така оселеня, че ще им предложа да се кръстят СДС „Ал. Стамболийски”.

Смъртта на Орфей

Яд ме е само, че на тия юнаци им даваме по 2 млн. да се подбъзикват помежду си и с политиката. А на Костов за петимата депутати даваме по 1.6 млн. Имаме бол – даваме. Някой беше сметнал, че ние даваме най-голямата субсидия на глава от населението. Но щом населението не е против да са му на главата…

БСП май ще отменя забраната за пушене. Станишев рекъл: “Ясно е, че трябва да има ограничителни мерки, но това, което се направи, не е разумно. Според мен трябва да се върнем към предишното положение.”

Сакън! Това ще заличи цялото управление на ГЕРБ. Оня ден в един вестник питаха Дянков верно ли хазната губи по 280 млн. лв. от тая забрана. Не било верно. 220 млн. само губела. Но, вика, аз съм готов да понеса тая загуба: „Аз бих определил забраната за тютюнопушене като една от най-големите реформи в целия мандат и за всички сфери.”

Ами да ви пикам на реформите в такъв случай.

Извинявайте, но се ядосах.

Ало, пенсиите, сега да ядосам и вас. Тоя разправя, че към 7 декември щяло да се разбере дали ще има излишък за коледни добавки. От една страна се очертавало да има. Но от друга, поради хубавото време, строителството на АМ "Струма" и "Тракия" вървяло с неочаквани за сезона темпове. И асфалтът можел да ви изяде добавките. Та не знам какво да ви посъветвам, дали да се молите за сняг, или да се молите за меко време.

Сряда, 28 ноември

Общината в Търново получава от програма "Рибарство" на ЕС 814 883 лв., за да рекламира рибата като полезна и здравословна храна, похвалили се оттам.

Типично брюкселско малоумие! Че кой не знае колко е полезна рибата?! Тя да не й беше толкова „вредна” цената... 9 лв. чистената скумрия. 7 лв. нечистената. Но като я изчистиш ти ляга 9.50. (Сьомгата не споменавам, да не правя скомина на пенсиите.) С тия пари могат да се купят 90.5 тона скумрия, та не само да научат пенсиите това, дето от деца го знаят, ами и да се облажат по Никулден. Ама на лемурите им дай дейност да отчитат.

Пенсиите, ако все пак сте решили за Никулден да се смърсите с малко шаран, да ви кажа. Оня ден „Стандарт” писа: „Гледайте рибата за Никулден в очите”. Погледът трябва да е ясен и бистър, а не мътен. Но не разбрах вашият ли, на шарана ли…

Но, братя от последната възраст, всичко в тоя живот е едно за друго. Учени от Бъркли открили, че зеленчукането било по-качествено от чукането при месоядните. Наблюдавали горили в резерват в Уганда и открили връзка между фитоестрогените в растенията и потентността на група примати, които изследвали.

Възможно е. Ей, казвал ли съм ви за доматите, дето били като допинг за сперматозоидите. При дълга употреба на доматени продукти и субпродукти (люспи и семки!) на сперматозоидите им ставало много кисело и се разбързвали. Казвал съм ви го...

Ей, братя, дето викаше един пич, не е свършило, доде не свърши. Винаги има надежда. Чета днес за един китаец. Цял живот бил фермер. Но внучката му направила фирма за дамска мода. Той решил да премери едно палтенце, видяло му се удобно и топло. После на майтап го облекли в женски дрехи, на майтап пратили снимките на приятели… И тъй, от майтап на майтап, 72-годишният Лю Цянпин станал един от най-известните манекени на Китай и сега по цял ден се снима и дава интервюта.

Никога не е късно да се изметнеш.

Та казвам да търсите нестандартни решения.

Като споменахме китайците… Делянчо е на посещение там и съобщил, че компанията за производство на автобуси "Ютонг бус" май ще сглобява част от своите модели в завода на "Грейт уол" край ловешкото село Баховица. Това Баховица се очертава да стане българският Детройт! Автомобилното сърце на България, което ще определя пулса на цялата българска икономика…

Оня ден Станишев се вайкаше като наследник, на който са пропили наследството: "В края на мандата си Борисов ще остави опразнена хазна, 6 млрд. лв. са изхарчени на вересия, до 5 млрд. лв. е новият дълг, който ще вземе ГЕРБ, значителна част от фискалния резерв ще бъде изхарчена, държавата е разнебитена, а икономиката е срината…"

Много му се иска на Станишко. Направо е като Баба Меца с дренките… Пък ако и да е ошушкана държавата. Но само с мерак не става…

По повод строителството на пътища Станишев рече: „При добро стечение на обстоятелствата, вика, сегашното правителство ще построи с около 50 км повече магистрали, отколкото нашето, но два-три пъти по-малко регионални пътища.”

Не е важно какво яйце ще снесеш, важно е как ще го окрякаш. Толкова е просто, че чак ми е неудобно да го кажа. Кой ви е виновен, че не си ги окрякахте?! А Бойко окряква така, сякаш не яйца, а планети снася. Ето днес отиде да пререже лентата на естакадата при телевизионната кула. И рече: „Ще кажа още един път на Станишев: Думите му отлитат, не ги чувам, направеното от нас остава и десетилетия хората ще ползват тези кръстовища…”

Без да вземаме страна в тоя спор, ще отбележим, че Борисови обаче не могат да стигнат Станишевите по заменки - горски и морски. Но пък в контрабандата са много напред. Изобщо всяко правителство си има неговите успехи.

Коалицията „Ярешки”, се прекръствала на РЗС с Марешки. Аптекарчето вика: „Аз приех коалицията да носи името на партията на Яне Янев, тъй като за ред, законност и справедливост се борят всички, включително и аз. Името е много хубаво, но трябва да му се вкара някакъв смисъл и затова слагам фамилията си отзад…"

В Механото имахме един даскал по леярство, който беше запазил рустикалния си произход непокътнат. Та той, като се ядосаше, ни викаше: „Акълът (смисълът!) не такованката, та да ви го набия изодзад…” Та от него съм запомнил, че от там не може…

Четвъртък, 29 ноември

По всички вестници анализират СДС. Едни тъжат, други злобеят прикрито, трети интригантстват на дребно… То в СДС и не може вече да се интригантства на едро…

Историята в синята партия много прилича на историята на султаните. Когато на власт идвал нов султан, първата му работа била да изколи братята си и изобщо цялата си рода… По законите на Османската държава това било негово първо задължение, за да нема съперничества в държавата.

Даже и на лъвчето вече му е неудобно да вдига двата пръста…

Ако се вдълбочи човек в това сравнение, може да открие в сините редици и султана, и черните евнуси, и карагьозчии, и ханъмки… Но сега ме мързи да се вдълбочавам… Достатъчно е да погледнем в мартиролога на сините. Докато червените успяват да потиснат канибалския си комплекс, при сините няма празно. От всички, които са били лидери на СДС, в сините редици няма ни един, ако не броим Пешето Стоянов. Него май никой не го брои…

Казвал ли съм ви, че кукумявките са единствените птици, които виждат синия цвят? Боже, че то аз всичко вече съм ви изказал…

Петък, 30 ноември

Сигурно ви додеяхме с тази скучна политика. Затова днес ще се занимаваме само с наука.

„Свиха тайните на ЦЕРН”, съобщава „Стандарт”. Два лаптопа с информация на швейцарския научен институт били откраднати по време на презентация в СУ. Учените от ЦЕРН дошли, за да представят възможностите наши компании да се включат в техните проекти. Лично премиерът приел шефа на ЦЕРН Ролф Хойер и придружаващите го учени, които се изказали много ласкаво за българските си колеги. Но това било преди да им изчезнат компютрите.

От една страна, доста неприятно. Точно у нас, точно в „храма на науката”… Но пък, от друга… Страхувам се да не ви скандализирам, но лично нас тази кражба ни зарадва. Вижте как стоят нещата: 1881 година – в парламента изчезват галошите на Иречек; 1998 – чантата на Ан Макгърк в “Шератон”; 2003 – балтонът на еврокомисаря Луи Белмен, ако не се лъжа в БАН. И след тези явно битови кражби, сега лаптопи на учени. Някак по-престижно ми се вижда.

Това са обективни процеси. Може би не знаете, но до преди десетина години галошите бяха включени в “потребителската кошница” на българина. По времето на царя и юпитата май ги махнаха, да не ни срамят. И се вкараха компютрите.

Друга научна новина, пак от „Стандарт”: „Ставаш мама с едно боцване”. Заглавие, което не те оставя безразличен. Веднага си мислиш какво, аджеба, ще е това боцване. Но не става дума за конвенционалното боцване. В смисъл, не за „ин виво”, а за „ин витро”. Пречистена молекула от златен китайски хамстер била използвана за направата на ново, щадящо лекарство за изкуствено зачеване. И само с една инжекция (боцване, както се изразяват колегите) шансовете за зачеване доста се увеличавали. Ако не беше това интересно заглавие, никога нямаше да прочета тая дописка. Щото нас зачеването и по конвенционалния начин вече не ни интересува. Даже би ни притеснило…

"Дейли телеграф" пък съобщава: „Айнщайн с повече гънки в мозъка”. Не му бил по-голям от този на средностатистическия мъж, но пък имал необичайно много гънки и бразди. Някои зони имали изключително сложни извивки, което вероятно било причината Айнщайн да мисли по необичаен начин и да прави велики открития. Не знам каква е новината, споменавам ви го, щото го има по всички вестници. А иначе отдавна е известно, че акълът е гънки, а не бръчки, както се самозалъгват моите приятели пенсиите.

Николай Вълканов, председател на УС на "Мистрой Холдинг”, е тазгодишния носител на приза "Мистър Икономика" на едноименното списание. "Мисля, че си заслужихме наградата, рекъл. - По време на криза успяхме не само да запазим над 850 работни места, но и да открием нови. Увеличихме производителността в рудодобива с между 30 и 40%, както и заплатите в сектора…"

И освен всичко, успяхме да заделим 1.5 млн. лв., за да изплатим хонорара на г-н Доган…

Е, това не го каза, де…

Къщата на г-жа Трънкина в Сливен.

Госпожа Елка Трънкова, преводачка, турила пред къщата си в Сливен табела: „Не паркирайте, наглеци!" И описала подробно какво ще се случи на нарушителите: "Изпускам гуми, режа гуми, боядисвам със спрей автомобила, потрошавам целия автомобил, плащам щетите по данъчната оценка…” И написала и номер, на който потърпевшите могат да се свържат с нея, за да си получат компенсациите. Много ме заинтересува тая госпожа. Даже помолих да я питат дали не иска да стане координатор на ПП „Четвърти километър” за Сливен и региона. Такива хора ни трябват – смели, но и отговорни.

Ей, братя от последната възраст! Излязла е новата книга на д-р Филипов, богато илюстрирана с карикатури на Христо Комарницки. Можете да си я поръчате на адрес [email protected] или на Тонифона: 0885 233 691, лично д-р Филипов ще ви обслужи. Закупуването на книгата ви дава автоматично право на членство в ПП „Четвърти километър” и ви гарантира някое от по-първите места на „резервната скамейка”.

За деца до 8 г. и за пенсии над 93 г. отстъпка 50% Шегувам се, бе! Книгата изобщо не е за деца, но въпреки това ви я препоръчвам.

……….

* Когато ПП „Четвърти километър” вземе властта, построяването на тоалетни ще бъде вторият ни приоритет. Първата ни грижа ще е да осигурим суровини за тях.

* Срещу къщата на Зорбас живеела една красива мома – Крустало. Всяка събота вечер младежите си пийвали и отивали да й правят серенада. Зорбас забелязал, че всяка събота баба му примъква миндерчето си до прозореца, взема скришом огледалцето и току сресва на път колкото коса й е останала. Един ден бабето го ядосало и той й ги надумал: „Какво си седнала да си натриваш устните с орехови листа и да се сресваш на път! На теб ли, мислиш, че правим серенада, а? Ние Крустало харесваме, а пък ти миришеш на тамян!”

„Две парещи сълзи потекоха от очите на баба ми… И от него ден насетне горката ми баба тръгна назад…”

 

To be continued друг път…

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови