Евротерапия за корупционните метастази

Паун Цонев Последна промяна на 08 март 2016 в 12:13 6384 7

Мина вече близо месец от експресно прекратените обществени поръчки за над милиард и половин лева, а ехото не заглъхва. Където видят премиера, репортерите го питат едно и също, а той също им отговаря стереотипно – спрял ги е заради съмнения в обществото около тяхната редовност. В крайна сметка каква е истината?

Дали това е станало под външен натиск, тъй като прекратяването съвпадна с встъпването в длъжност на новия американски посланик? Който между другото знае отлично български, а от историята знаем, че тези американски амбасадори, които владеят добре нашия не съвсем лесен за научаване език, идват не за да изкарат няколко години до пенсия, а пристигат с важни и отговорни задачи, от гледна точка на американските национални интереси. Тази хипотеза, лансирана от някои наблюдатели, е интересна, но за нея няма доказателства. А и няма как да има.

Дали прекратяването е станало под вътрешен натиск, доколкото то съвпадна с ожесточени сблъсъци на основите икономически лобита в държавата? И за тази любопитна хипотеза, лансирана от други наблюдатели, също няма доказателства.

Трети твърдят, че това е пиар ход. Ако е така, то е отличен ход от партийно-политическа гледна точка. Но и за това няма достоверни данни. От друга страна, не е за вярване, че една държава може да бъде управлявана само с пиар.

Така или иначе, премиерът спечели адмирации, че хвърли камък в блатото. Но, от друга страна, самото спиране на съмнителните конкурси, въпреки колосалните суми, не решава нищо. Тези са спрени, а другите? Ето, OFFNews информира, че нови 35 млн. лв. потеглят към приятелски фирми за строеж на оградата по южната ни граница. Генералният проблем е, че по правило през прехода публичните пари у нас се разпределят чрез порочно организирани и направо нагласени обществени поръчки. Това е известно и у нас, и в Европа. Не случайно трайно държим първото място по корупционни практики в ЕС. Всеизвестно е, че както бюджетни, така и европари текат в джобовете на предварително подбрани фирми. Свързани известно с кой и кои. Не случайно толкова пъти ни спираха еврофондовете като наказателна мярка. Не е тайна, че нашите привилегировани играчи или печелят с необичайно ниски цени и после дават некачествен продукт, или пък предварително, особено в инфраструктурните проекти, се договарят да държат висока цена и който и да спечели, след това дели парите с другите. А когато се скарат при подялба на плячката, държавата почва да се тресе.

Затова трябва радикално да се променят както хората, така и правилата за провеждане на обществените поръчки. Не законът, който е променян вероятно стотици пъти! А подходът – честни хора и честни правила. Това би бил следващият печеливш ход на премиера. Не е толкова сложно. Просто трябва воля. Защо не бъдат поканени големи, доказали се европейски компании? Засега те бягат като дявол от тамян от нашите нагласени конкурси. Какво пречи например в търговете за строителство на магистрали да бъде включено условието да могат да участват само компании или консорциуми, които имат построени да кажем минимум 500 км. магистрали в последните 5 години? И нещата заспиват.

Какво ще спечели и какво ще загуби България, ако такива големи и доказали се фирми спечелят конкурсите? Ще загуби единствено печалбата, която ще отиде в Европа. Но тя и сега практически я губи, тъй като печалбата от нагласените търгове не отива в държавния бюджет, а основно в ненаситните частни джобове на привилегированите фирми на ясно кой и кои.

А какво ще спечели? Ще спечели отлично изградени пътища и магистрали, които няма да пропаднат два месеца след официалното им откриване. Ще спечели данъците, които еврофирмите ще плащат у нас. Ще спечелят и нашите строители, които ще бъдат наети като подизпълнители. Ще спечели борбата с корупцията, тъй като големите еврокомпании не можеш да ги лъжеш с фалшиви цени, материали и пр. Ще спечелим и още европари, тъй като не е трудно да се досетим, че могъща еврокампания може да си осигури допълнително еврофинасиране.

Това са азбучни истини, които не знам защо не се дискутират обилно в общество и медии. Ако това не стане, просто сме обречени. Скоро и последните читави европейски инвеститори ще се изнесат от нашата корумпирана родина. И ще останем сами с хищниците, които ще ни оглозгат до кокал. На този етап не се вижда друго спасение, освен еврохимиотерапия на корупционните метастази. Иначе изходът е летален.

Най-странно обаче е поведението на прокуратурата. Какво чака вече близо месец? След като от най-високото възможно място в прав текст бе казано, че конкурсите са съмнителни, защо прокуратурата не се самосезира и не започна проверки на въпросните поръчки? И след това да излезе със заключение и да каже - да, нагласени са и да почне да привлича обвиняеми, или пък – не, всичко е наред, нека хората да работят спокойно.

Явно и тя чака няКОЙ да й каже.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 12:04

Чакаме Европа така, както в народната приказка синовете са чакали Неволята.
Стига сме чакали!
Трябва да спретнем ръкави сами.

08.03 2016 в 18:19

Всеки народ си заслужава съдбата! Прост народ, слаба държава!Не народ,не народ, а мърша! Преходът ни е дълъг, защото паметта ни е къса!...... Могат да се изброят безкрайно много цитати и примери за необятната и пословична Бай Ганьовска простотия. Трябва революция и то в най-кървав вид, иначе държавата е обречена да изчезне до 25г.! Но с този, наистина прост, овчедуши, малограмотен, продажен, бездушен народ, който само на маса е велик, и след като изтрезнее се крие в миша дупка, няма да стане! И аз съм прост, и вие сте прости, за това се разбираме, такава гениална мисъл сподели Вашият любим, безсмъртен пожарникар, богоизбран вожд - слънце, с простолюдието, лошия мат'риал, който го е избрал и води стадото, към светли бъднини!!!!До кога ще се мълчи, бе? Българите, като цяло се оказаха най-боклучивия народ на Европа, статистиката и реалността го показва! А, в България има ли нещо започнато и доведено до край...., освен кражбите, далаверите, интригите, невежеството, падението, простотията...!!! Една птичка, пролет не прави! Видя се, как свършват, такива последни мохикани, като Ботев, Левски, Стамболов....!! Туморът в Бъгария, който пречи да вървим напред и да жънем успехи се нарича: невежество, крадливост, предателство, бездуховност, овчедушие, селяндурщина, малограмотност.. и т.н. Ега ти, и "обществото" и населението... и раята!!!

08.03 2016 в 13:54

тоя гъгнивец хленчи по непоносимо банален начин. тук си ги отглеждат такива - тоя, антонИЙ гълъбов и най вече - царя на досадата гуруто на баналността, протежето на Човека С Лошия Вкус, настъпателния графоман Фенерски!!
Разликата между Фенерски и другите е че под баналните, повърхностни ракиено - салатени мрънкания на Фенерски не може да се пише винаги - докато тия двамата - паун Цонев и юрдек Гълъбов не са толкова привилегировани.

08.03 2016 в 13:43

Какъв е този надут паун и какви ги пише - " А подходът – честни хора и честни правила. Това би бил следващият печеливш ход на премиера. Не е толкова сложно.", ами хич дори не е сложно бе, паун ли си гарга рошава ли си, ами би трябвало да знаеш, че гарван на гарван око не вади и от крадлива мутра няма КОЙ да направи честен човек, а и обкръжението не може да е друго, няма как да съжителствуват съвместно касапите и телетата, нали?! Да продължим още малко със словоблудствата - "Скоро и последните читави европейски инвеститори ще се изнесат от нашата корумпирана родина. И ще останем сами с хищниците, които ще ни оглозгат до кокал.", че кога ги е имало бе нарцис самовлюбен, кога ги е имало тези читави европейски инвеститори, това, че червената мафия препираше и продължава да налива в нашенската пералня мръсните, откраднати пари в червени куфарчета и от сметките на червените барони по офшорки или рубладжиите от одеската мафия, това ли са европейските инвеститори и накрая, кому е нужно и КОЙ поръчва подобни пасквили в услуга на статуквото, дано има отговор.

08.03 2016 в 13:12

Да но не съвсем. Много повърхностно написана статия. Защо не бъдат поканени големи, доказали се европейски компании? Засега те бягат като дявол от тамян от нашите нагласени конкурси. - Ами много е просто защото така наречените големи поръчки са изтънени до максимум. Един км нормална магистрала в Западна Европа струва 10 и над 10 млн Евро. на км а у нас 2 до 3 млн евро. Няма как да очаквате при това положение да дойтат немски, испански,италиански,финландски и др. подизпълнители защото на тях просто не им излиза сметката. Най малкото работниците в тези фирми не получават по 1000лв на месц колкото да не умрат от глад. Така че ткаива фирми в България не чакайте. Отделно корупцията,отделно нагласените поръчки и т.н.

08.03 2016 в 13:06

Превод?

08.03 2016 в 12:29

Le turleau-гювеч, отново претоплен и сервиран от нов келнер с шарена опашка. Дайте нещо свежо, моля.