Журналисти от БНР искат оставката на шефа Радослав Янкулов

OFFNews 13 май 2015 в 14:10 1874 8

Журналистите в БНР инициираха подписка за оставката на генералния директор Радослав Янкулов.

"Скъпи приятели, през последните дни висшият мениджмънт на Българското национално радио на БНР доказа отново, че не може да се справя със задълженията си. Генералният директор и Управителният съвет сътвориха куп недомислици, довели до намаляване доходите на ВСИЧКИ в БНР. Като добавим към това и поредицата от назначения на крайно неподходящи хора на ключови в Радиото позиции, става ясно, че е крайно време ръководството да си ходи. Искаме тяхната оставка! Веднага" е записано в декларция на работещите от програмите „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Радио София“ и изпратена до СЕМ, парламентарната комисия по културата и медиите и Министерството на финансите.

"След провелото се на 12. 05. 2015 г. Общо събрание на БНР смятаме, че всички възможности за конструктивен диалог са изчерпани. Държим колегите ни от БНР, нашите слушатели и работодатели да знаят, че не става дума само за пари, а за етика и професионализъм в управлението", се казва още в текста.

Искаме оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов и членовете на Управителния съвет на БНР, защото:
- Г-н Янкулов не изпълнява основни точки от концепцията, с която беше избран за генерален директор на БНР;
- За ефективността на управлението говорят и назначенията на ръководители на водещи структури (напр. директорите на програма „Хоризонт“ и на дирекция „Техника), от които впоследствие сам се отказа;
- Ръководството на БНР се провали при първото голямо предизвикателство в мандата си - изискването за съкращаване на разходи на персонал през 2015 г. (съгласно чл. 48, ал. 2 от Закона за държавния бюджет за 2015 г. и във връзка с Писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на МФ). Показателно е, че другите обществени медии - БТА и БНТ - се справиха с това изискване, без да намаляват доходите на служителите си.
- От началото на преговорите с работещите в радиото през април, генералният директор и членовете на УС предоставят избирателна информация на синдикалните лидери и почти никаква на останалите работещи в радиото.
- Ръководството недопустимо си позволи да конфронтира служителите по програми, звена и длъжности.

Намираме подобно поведение за несъвместимо с моралните и мениджърските качества, на който и да е управленски екип!
Затова настояваме:
1. За оставка на генералния директор и членовете на УС на БНР;
2. За експертна оценка от независими консултанти на системата за управление на БНР, която да покаже финансовото състояние на институцията и да измери ефективността на отделните звена и дейности. Резултатите да бъдат обявени публично.
3. Съкращаването на разходите да се обвърже с реална реформа в институцията, която да оптимизира дейностите, да доведе до справедливо разпределение на ресурсите и да създаде условия за развитие и качество на програмите.

От началото на седмицата журналистите от БНР протестират срещу обявеното съкращаване на техните хонорари.През април бе обявено, че медията закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за намаляване с 10 % на разходите за персонал в медията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови