Ирена Кръстева: Репортажът на АРТЕ е поръчка на кръга "Капитал"

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2014 в 15:43 15133 35

Ирена Кръстева
Ирена Кръстева Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" ЕАД Ирена Кръстева разпространи изявление до агенция "Фокус", в което се обявява срещу "манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж, със заглавие „България: самотна борба с корупцията“, излъчен на 10.01. 2014 г. в предаването „ARTE Journal” на френско-немския обществен тв канал ARTE.

"Подобна „журналистика“ не отговаря на каквито и да са стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер. Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал", се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

"Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор. Направените инсинуации за „лично облагодетелстване“, „незаконност“, „политическа аморалност“ и „връзки с организираната престъпност“ имат единствено за цел да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание", се казва в изявлението.

"Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество „мними“ имоти също не отговаря на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа. Отделно от това, аз съм изряден данъкоплатец, като съм декларирала надлежно всичките свои (или на търговските дружества, в които участвам) доходи и собствености, а като издател на вестници многократно съм декларирала пълната прозрачност на собствеността на притежаваните от мен дружества издатели.

Извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на Кръга „Капитал“, на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения. Това се потвърждава и от явната връзка с групировката на Иво Прокопиев на основния участник в поръчковия репортаж – Николай Стайков, дългогодишен журналист и редактор на вестник „Капитал“, се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

"Подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство, няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната, като същите ще продължат да изобличават в своите журналистически разследвания всеки, който действа в нарушение на законността, както ще информираме своите читатели точно и почтено, както повелява журналистическия ни дълг.

Като гражданин, вярващ в държавността и почитащ държавните институции, заявявам, че занапред ще се обръщам единствено към тях и в рамките на техните законови правомощия ще търся защита на своите нарушени права, като повече няма да отговарям на подобни поръчкови медийни изяви", се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 15:06

Заболя ме корема от смях - и от изказванията на хмм "дамата" и от част от коментариите тук. Само малък цитат от уикипедия:
Arte is a Franco-German TV network, a European channel, that promotes programming in the areas of culture and the arts.
Founded: May 30, 1992
Founders: Helmut Kohl, François Mitterrand, Lothar Späth
Според мен, Иво Прокопиев трябва да благодари на г-жа Ирена за комплимента, щом тя смята че Прокопиев може да има въздействие над тази медия, основана от Кол и Митеран... (:-D

14.01 2014 в 10:00

Весело ми стана от всички коментари.Но кой от вас има повече информация за цоцоланата,как е станала бизнес дама,та със своята жълта преса зомбира простолюдието.Стара комунистка с "Телеграф" в ръка ми сподели,че го купувала,за да се нарадва,как оплювали оня,от Банкя.Знам само,че е била шеф на тотото.

14.01 2014 в 08:39

Днес се събудих в 8.00. Няма мъгла.
Ахххааа, пак соросоидна поръчка... ;)

14.01 2014 в 01:12

"....Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа...."
ХАХАХАХА Каката с торбичките под очите, пред надписа Bulldozer, не е собственик на ХОТЕЛА, и синът и не е, ама ОХРАНАТА е на един, забравих му името.... Кой, Кой, Кой, КОЙ???? Как не те е срам, дебелокожо госпожо???

13.01 2014 в 20:20

Май не му се получи на Прокопиев.

13.01 2014 в 20:16

Значи вие другарке казвате че не трябва да вярваме на arte защото това е очевидно поръчков материал, но от друга страна да вярваме на Телеграф и Монитор. Ама тои и син ви маи не може да увие ума си около тази ваша мисъл

13.01 2014 в 20:13

Прокопиев е една от найплашещо крадливите ли2ности на прехода

13.01 2014 в 19:34

Грухчовците много се омилкват - бедничките те.

13.01 2014 в 19:19

че Прокопиев добре ги готви,ама твърде прозрачно

13.01 2014 в 19:05

тука явно много хвалят определен кръг и разпъват конкурента му - самият фдакт, че Стайков е работел в Икономедия е показателен, че нещо има