Държавните тайни в леглото на репортерка: историята, която разтърси медиите във Вашингтон

OFFNews 04 юли 2018 в 08:34 10048 1

Джеймс Уолф - вляво, Али Уаткинс - втората от дясно на ляво

Али Уоткинс получава перлена гривна през май 2014 г., това са дните от последната й година в колежа. Дрънкулка, която може да означава нещо повече от приятелство, но може и да не означава. 

Госпожица Уоткинс, тогава 22-годишна стажантка в един от вашингтонските вестници на медийната група McClatchy, не е толкова изненадана от подаръка. Тя среща Джеймс Улф, 57-годишен старши съветник към Комисията по разузнаване в Сената, докато търси сензационни новини в Капитолия.

Уолф се превръща в полезен източник, но от време на време той сякаш преследва други цели - например, когато ѝ подарява картичка за Свети Валентин.

Тогава Уоткинс обяснява на Улф, че връзката им е строго професионална. Тя се посъветвала и с редактор от вестника, който ѝ казал, че щом подаръкът не e прекален, значи няма проблем.

Али Уоткинс решава да задържи перлената гривна.

3-годишната афера, която се завихря между младата репортерка и държавния служител с достъп до строго секретна информация, вече е част от разследване на федералните власти. Това разследване разтърси света на журналистите във Вашингтон и на източниците, на които те разчитат.

57-годишният Джеймс Улф беше арестуван на 7 юни с обвинение, че е излъгал разследващите за контактите си с Али Уоткинс и с още 3 други журналистки. Имейлите на Уоткинс също са били конфискувани.

Към момента 26-годишната Али Уоткинс е репортер на Ню Йорк Таймс. Редакторите на вестника в момента проверяват нейната работа и дали аферата ѝ е повлияла на това, което отразява.

"Най-важният проблем в случая е конфискуването на личната кореспонденция на журналист, което ние осъждаме и смятаме, че всички американци трябва да бъдат притеснени за това", заявява Елийн Мърфи, говорител на Ню Йорк Таймс. 

Разкритието за връзката между Уоткинс и Улф шокира много журналисти, които през времето наблюдават младата репортерка да се издига от стажант до изгряваща звезда в отразяването на политиките в националната сигурност.

Аферата между двамата не пречи на журналистката да работи за няколко медии. Откакто Джеймс Улф се среща с Уоткинс през 2013 г., тя пише периодично за Политико, Бъзфийд, Хъфингтън пост и Маклачи.

Миналата есен, когато Али Уоткинс къса с Улф, за кратко тя започва връзка с друг член на Комисията по разузнаване. Тази афера приключва, тъй като двамата решават, че не търсят нищо сериозно. 

Али Уоткинс е казала на свои приятели, че връзката ѝ с Улф е започнала, след като е напуснала медийната група Маклачи през есента на 2014 г. В началото младата репортерка наложила някои правила: "Ти не си ми източник", карала се тя на Улф и го прекъсвала, ако започне да говори за работа.

Уоткинс признава обаче, че понякога запомняла интересни факти, които Уолф споменавал, или клюки, които се разпространяват във Вашингтон.

Колегите на Уоткинс я описват като невероятен талант, който има най-разнообразни източници в правителството. 

"Хората във Вашингтон са в най-разнообразни връзки. Опитваш се да ги направляваш, да поставяш стени, но не можеш да се преструваш, че не си човек. Али е страхотен репортер и вярвам в нейната преценка", заявява в интервю Раян Грим, бившият редактор на Уоткинс във в. Хъфингтън пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови