АЕЖ призова медиите да бойкотират политици като Костадинов

OFFNews 05 октомври 2022 в 15:22 3161 3

АЕЖ

Снимка АЕЖ

АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призова за солидарност срещу "опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците". Позицията е по повод поведението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който по-рано днес поиска журналисти от посочени от него медии да напуснат залата за пресконференции в БТА, а след като не го направиха, той демонстративно прекрати брифинга си.

"Възмутително е поведението на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция. Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги. Особено когато не му се случва за първи път", пише АЕЖ.

Асоциацията настоява ръководството на Българската телеграфна агенция да вземе отношение по случая с репортера на "Дневник" Ралица Фичева и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия.

Обръщаме се и към ръководствата на обществените медии и най-гледаните телевизии с въпрос дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред, се добавя в позицията.

Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години, питат риторично АЕЖ.

"АЕЖ използва случая да изрази и цялостното си разочарование от начина, по който политиците общуваха с медиите по време на кампанията и в изборната нощ. В предизборната кампания кандидатите за подкрепата на българските граждани дължаха на обществото лидерски дебат, проведен пред журналисти. Такъв дебат, уви не се състоя. В изборната нощ лидерите на най-големите партии трябваше да отговарят на журналистически въпроси в рамките на пресконференции, каквито се организираха някога в НДК и се провеждаха по реда на подреждане на политическите сили. В една здрава демокрация журналистите трябва да имат възможност да задават въпросите си в среда, в която тези въпроси могат да бъдат чути и да получат внимателен отговор. Вместо това репортерите са принудени да преследват политиците, да се бутат и надвикват, за да зададат въпросите си или пък просто да коментират мисли на политиците, споделени не пред медии, а в социалните мрежи.

Напомняме на всички партии в новоизбраното Народно събрание, че носят отговорност за подобряването на медийната среда и за възстановяването на нормалното политическо говорене пред медии", завършва позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

3

escrin

05.10 2022 в 16:30

ПараПедер, притесняват ли те НПО-тата?
Нещо не те кефи хранилката на Сорос и Прокоп?
Ми премести се да четеш в ПИК бе, мамин сладък.
Там са на хранилката на Свинята и Тулупа, които пък са на хранилката на Вагинин, опа, Путин май беше. Там е точно за тебе :)

645

2

wakeup

05.10 2022 в 16:06

Поведението на Възраждане е не само абсурдно но и опасно.Този човек Копейкин пробутва чисто фашистки идеи стил Путин. Партията му трябва да бъде забранена като субект, който застрашава националната сигурност. Опиянен от 10 процента се самопредлага за мандатоносител, който вече бил готов с кабинет., Българи събудете се. По всякакъв начин трябва да спрем това нагло лайно.