Защо победители в Златния Орфей ще получават 350 лева месечно, а други - 500? Отговорът на държавата

Венци Мицов 10 февруари 2021 в 18:03 8744 0

Новината за отличените 65 български творци, които в продължение на три години ще получават месечни парични награди по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация, породи полемики и редица въпроси към институциите.

Информацията бе допълнена от публикация в сайта "Площад Славейков", която разкри, че наградите са свързани с 55-годишния юбилей на фестивала "Златният Орфей".

OFFNews.bg изпрати въпроси до министерството на културата и до Министерския съвет.

Днес получихме отговори от министерството на културата:

"Във връзка с Ваше запитване относно предложение от Министерския съвет до Народното събрание на Република България за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията, Ви информираме за следното:

1. По какви критерии се присъждат тези награди? Защо част от творците получават по-ниски такива (в размер на 350 лева), а други – по-високи (500 лева).

Творците, предложени за награждаване за особени заслуги към българската държава и нацията, са имена, предложени на Министерството на културата от Инициативен комитет от млади изпълнители и от НДК, който културен институт, заедно с БНТ, е отговарял за емблематичния фестивал в последните години на съществуването му.

Конкретният повод за постъпването на предложенията от двете организации е 55-ият юбилей от основаването на фестивала "Златният Орфей", който се отбеляза през 2020 г. Сред имената в инициативните комитети, подали предложения в Министерството на културата, са тези на утвърдени съвременни изпълнители като Белослава, Владимир Ампов-Графа, Любомир (Любо) Киров, Мария Илиева, Стоян Янкулов-Стунджи, Живко Петров и други, обединени от разбирането, че е необходимо признание към утвърдените български изпълнители, допринасяли с години за утвърждаване на авторитета на страната ни, от една страна, и признание към фестивала, реализирал едни от най-незабравимите концерти и спектакли на българската популярна сцена, от друга.

Предложението е разгледано от експертната комисия, която е възприела като обективен критерий за определяне на наградите класиране на първо, второ и трето място на фестивала „Златният Орфей“. Сумите съответстват на взетите призове, като по-високата награда е за носителите на Голямата награда и на Първа награда от конкурса. Мотивите са публични тук:

2. На какво се дължи забавянето на тази информация (решението е взето на 03.02.2021 година, а информацията достига до медиите с едноседмично закъснение)?

Въпросът на какво се дължи забавянето на тази информация или защо тя не е предизвикала интерес към датата на официалното й оповестяване не е от компетенциите на Министерството на културата. Длъжни сме да посочим обстоятелството, че институцията не определя политиката на медиите и кога и от какво да се интересуват и да публикуват.

С оглед изясняване на обективната истина Ви предоставяме следните факти:

На 27 януари т.г., веднага след като предложението на Министерството на културата е одобрено на заседанието на Министерския съвет, информация за Решението за предложение до Народното събрание за предоставяне на държавни парични награди на шестдесет и пет творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата е оповестена в пресинформацията до медиите относно взетите по време на заседанието решения същия ден.

Допълнително информацията е публикувана и на официалните интернет страници на двете институции, според обичайната практика. Може да го намерите на страницата на МК тук: и на страницата на МС тук .

В допълнение, кратка справка в интернет показва, че в същия ден, 27.01.2021 г., десетки сайтове и електронни медии са отразили информацията минути след официалното й оповестяване, включително със собствени заглавия и в социалните мрежи.

В тази връзка считаме, че "забавяне" на информацията от страна на институциите няма и очевидно е достигнала до медиите още в минутата на приетото решение.

В същия ден има още едно съобщение за предложение на Министерството на културата и взето Решение за предложение до Народното събрание за предоставяне на държавни парични награди на осем творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. Това събитие беше отразено в медиите.

3. Защо решението на Министерския съвет липсва в дневния ред на заседанието, проведено на 03.02.2021 година?

Проектът на решение за наградите на творците е внесен за одобрение на правителственото заседание на 27 януари след проведена съгласувателна процедура в законоустановения срок. Точките за включване в дневния ред се подават до края на деня, предхождащ правителственото заседание.

4. Прилагана ли е досега и колко пъти процедурата, при която парични награди се отпускат за срок от 3 години, а не пожизнено?

Процедурата съществува като възможност в чл. 3. (1), т. 2 oт Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

За първи път толкова голям брой творци едновременно биват отличавани с държавни парични награди и поводът за това, както споменахме, е 55-ият юбилей от основаването на международния фестивал "Златният Орфей", провеждан в периода 1965 – 1999 г.

С уважение,
Пресцентър на Министерство на културата"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!