Запознайте се с живота на американците от 70-те тази вечер

ОFFNews 30 ноември 2015 в 13:25 2983 0

Снимка Бил Оуенс

Фотография от предстоящата изложба.

Днес от 18:30 часа във "VIVACOM Art Hall", на ул. "Гурко" №4, се открива изложбата на най-известния фотограф, документирал социалната революция в САЩ от края на 70-те години на миналия век.

Бил Оуенс лично ще присъства в София, за да представи пред публиката 40 черно-бели и цветни снимки, запечатали замогването на средната класа в САЩ и възходът на предградията, в които за кратък период се пренасят да живеят десетки милиони американци.

На следващия ден, 1 декември, фотографът ще изнесе лекция на същото място от 18:30 часа. Изложбата ще продължи до 10 януари 2016, а неин куратор ще е Клаудиа Занфи от “Bill Owens Archive Milano”.

“Suburbia, now and then” ("Предградия, сега и тогава") ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война. 

През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” ("Предградие") е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите МУСИЗ, която доведе преди това в София с изключителен успех изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи.

Бил Оуенс (76) е американски фотограф, фотожурналист и редактор, който работи в сферата на документалната фотография.

Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants.
Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография. Негови творби са притежание на колекциите на различни световни музеи, като: MoMA, Berkeley Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles Museum of Contemporary Art, San Jose Museum of Art, Getty Museum, Лос Анджелис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews