Вижте първия трейлър на филма "Швейцарецът с българско сърце" (видео)

OFFNews 08 октомври 2014 в 10:50 4971 0

След месеци усилен труд филмът на "Българска история" за един от най-големите български патриоти - швейцарецът Луи Айер - е вече готов и има своя пръв трейлър.

Филмът на младия екип е кръстен "Швейцарецът с българско сърце" и е създаден, за да разкаже невероятната история на Луи Айер, който е обучил стотици български младежи не просто в практики за телесно усъвършенстване, а и в родолюбие и почит към родината.

Процесът по заснемане на документалния филм „Швейцарецът с българско сърце“ премина през два основни етапа – записване на интервюта със специалисти по темата и заснемане на военни и цивилни възстановки. Снимките се проведоха между 15-ти и 30 август, като за реализирането им екипът измина близо 10 000 километра.

"Българска история" са успели да разговарят с внука на Луи Айер в Швейцария и с Марк Летау, който е швейцарски спортен специалист и изследовател на българо-швейцарските отношения.

Военните въстановки във филма показват ключови моменти от бойния път на войсковата част, предвождана от Луи Айер – Юнашкия легион. В този тип възстановки, представящи битки и етапи от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, участват 20 статиста.

Друга масова възстановка представя занятията и тренировките, които Луи Айер води със своите ученици. В тях има кадри на типични за онова време упражнения, служещи за телесно усъвършенстване у младите. Заснети са в покрайнините на София, тъй като по това време младежите са тренирали на открито поради липсата на свободни училищни салони.

Премиерата на "Швейцарецът с българско сърце" ще бъде на 14 октомври от 19 часа в столичния мол "Сердика Център". След това ще има редица прожекции, както в София, така и в цялата страна. На премиерата ще може да се видите и запознаете с всички участници във филма.

За повече подробности и събития може да следите страницата на "Българска история"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!