"Българска история" снима филм за Луи Айер

OFFNews 12 август 2014 в 19:25 7093 0

Луи Айер.
Луи Айер.

Момчетата и момичетата от "Българска история" са се заели със задачата да разкажат за съдбата на един швейцарец, направил за родината ни повече, отколкото много други хора.

30-минутният документален филм ще ни запознае с живота и делото на заслужилия преклонението на поколения българи швейцарец – Луи Айер.

Връзката му със страната ни започва да се гради през далечната 1894 година, когато 10 швейцарски учители пристигат у нас по покана на министъра на образованието, за да обучат българските ученици на физическата дисциплина.

Така Айер повежда своите колеги в поставянето на основите на българския спорт.

Доброволен участник в три войни, в хода на които смело и гордо носи българската униформа, през Първата световна война, някъде в полетата край Дойран, швейцарецът намира смъртта си.

Филмът ще бъде изграден от множество архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и заснети исторически възстановки с десетки статисти.

„Всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. Целта ни е да представим всичко по възможно най-интересен и съответстващ на историческата действителност начин”, казва режисьорът на филма Мартин Стаматов.

В средата на месец август част от екипа на „Българска история” ще осъществи пътуване до Швейцария, където ще се види с един от внуците на героя, носещ неговото име – Луи Айер-младши.

Снимачни дейности са предвидени още в Русе, Лом, Силистра, София, Кокаляне, Сливен и др.

Продукцията идва година и половина след създаването на първия филм на родолюбивите момчета и момичета - „Забравеният герой от Родопската Шипка”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови