''Уроците на Блага'' на Стефан Командарев с официална премиера в Карлови Вари

Два са филмите с българско участие, които ще се борят за ''Кристален глобус'' на престижния фест на кинофестивала в Карлови Вари

OFFNews 30 май 2023 в 14:44 1130 0

Снимка Плакат на филма

"Уроците на Блага"

Филмът на Стефан Командарев "Уроците на Блага" ще има официална премиера на престижния кинофестивал в Карлови Вари. Режисьорът с присъщата му лаконичност съобщи за събитието с пост в социалните мрежи:

„Уроците на Блага“ ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари! Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори, както и на 42film GmbH, Национален филмов център / Bulgarian National Film Center, Българска национална телевизия. БНТ, MDM Mitteldeutsche Medienförderung, Eurimages, Creative Europe Desk - MEDIA, Kia Bulgaria, СФС МВР!" И по-късно добави: "Screendaily даже са сложили за заглавна снимка на статията кадър от нашия филм." (емотикон с усмивка)

Филмите с българско участие, които ще се борят за "Кристален глобус" на кинофестивала в Карлови Вари обаче са два, съобщава "Скрийн Дейли". Това са българо-германската копродукция "Уроците на Блага" с режисьор Стефан Командарев и "Гражданинът светец", който е копродукция на Грузия, Франция и България с режисьор Тинатин Каджришвили.

Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

"Уроците на Блага" е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран известната българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля, съобщават от продукцията. Това е първото й филмово участие от 30 години. Освен Скорчева в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев-Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

"Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните фестивали. Благодаря на целия екип. Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни. Имаме договор с много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме "Уроците на Блага" да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна", споделя Стефан Командарев.

"Уроците на Блага" е определен от световния дистрибутор като "съспенс драма". Филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна