Строят подземен град в бомбоубежищата на Бургас

Александра Бонева 25 февруари 2014 в 18:56 4211 2

Двата проекта се финансират с нисколихвени кредитни линии и ще се изплащат от получените постъпления, снимка: burgas.bg

"Подземен град" ще бъде изграден в Бургас под Морската градина, където сега има бомбоубежища. Подземният град ще е атракцион и ще съдържа над 1100 атракции.

Проектът е на община Бургас и ще бъде финансиран със средства от европейската програма JESSICA. Успоредно ще бъде финансиран и втори градски проект - за експозиционен център "Флора Бургас". Планирано е двата обекта да бъдат завършени и открити през 2015 г.

Подземният град ще бъде изцяло съобразен с основната функция на бомбоубежищата и той ще бъде използван при извънредни ситуации, предвижда проектът.

Дигитален образ на делфин в реални размери ще посреща посетителите на входа и ще ги придружава по коридора до галерията "Морето - Морски приключения", където те ще се "гмурнат" в потънал кораб, ще станат участник в пиратска битка, морска буря и др. Втори аватар - на римски аристократ, ще води посетителите в другия коридор "Градът - Пътуване във времето". Там те ще се запознаят с историята на Пристанище "Порос", с античния град "Акве Калиде", ще усетят атмосферата на стария Бургас с неговата уникална градска култура и архитектура.

Предвижда се "Подземния град" да има над 1100 различни видове атракции, а посетителите да бъдат активни участници и с действията си да ги променят. Това ще стане възможно с помощта на повече от 1000 високотехнологични визуални средства - прожекция, механика, звук, светлина, графика, 4D и 5D ефекти.

Експозиционният център "Флора Бургас" ще бъде предназначен за изложения, конгреси, семинари, изложби и други събития на територията на Морската градина. Проектът включва строителство на сграда с пет основни зали за експозиция. Центърът ще бъде ориентиран към събития на корпоративния бизнес, продуктовото представяне, публични, частни, културни и образователни събития, дори провеждане на концерти. 

Концепцията вече е предизвикала интереса на различни пътуващи експозиции на Британския музей, Природонаучния музей в Лондон, "Гранде екзибишън Австралия" и др., които са отправили официални оферти към Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!