Срещнете се с драматурга Торстен Бухщайнер, автора на "Нордост"

ОFFNews 11 май 2016 в 16:03 4585 0

Торстен Бухщайнер.

По покана на Гьоте-институт България и Младежки театър „Николай Бинев“ на 20 май в София пристига немският драматург Торстен Бухщайнер, автор на пиесата „Нордост“.

Неговата визита е специално свързана с посещението на постановката „Нордост – приказка за разрушението“ (реж. Василена Радева) в Младежкия театър. Освен това Гьоте-институт организира дискусия с автора, като част от програмата „Театрални пространства“.

Срещата с Торстен Бухщайнер ще се състои на 20 май от 16:30 ч. в института, а неин модератор ще бъде театроведът проф. д.н. Камелия Николова. От 19:00 в Камерна зала на Младежки театър зрителите ще могат да гледат спектакъла в компанията на автора.

Местата за спектакъла са ограничени, като билето може да намерите на касата на театъра.

Пиесата „Нордост“ е реализирана на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ през 2010 г. под режисурата на Василена Радева със заглавие „Нордост – приказка за разрушението“.

Текстът използва изцяло изказвания на оцелели заложници от терористичния атентат от 2002 г. в московския театър на Дубровка. Бухщайнер използва монтажния принцип и написва трите монолога на Олга, Тамара и Зура. Те разказват своите истории от преди и по време на атентата. Олга дълго е събирала пари, за да може да купи билети за мюзикъл и да заведе своето семейство. Тамара е лекар от бърза помощ и е в една от повиканите линейки пред театъра, а в последствие разбира, че майка ѝ и дъщеря ѝ са вътре. Зура е един от чеченските атентатори. В спектакъла Василена Радева използва документални кадри от репортажи и изказвания по време на атентата.

Награди и номинации за спектакъла:

- Награда „Аскеер 2010“ за Водеща женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга;
- Награда „Аскеер 2010“ Изгряваща звезда на Василена Радева за постановката „Нордост – приказка за разрушението“;
- Номинация „Аскеер 2010“ за Театрална музика на Мартин Каров;
- Номинация „Икар 2011“ за Главна женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга;
- Номинация „Икар 2011“ за Режисура на Василена Радева.

Торстен Бухщайнер е роден през 1964 г. в Хамбург, Германия. Завършва висшето си образование в Колежа за музика и сценични изкуства в града. Между 1987 и 1998 г. се изявява като актьор в театъра, киното и телевизията. През 1999 г. получава и първата си награда за пиесата „Играчи“ в Рощокския конкурс за нова драматургия. Първата постановка на текста е през 2001 г. във Фолкстеатър в града.

През 2005 г. документалната му пиеса „Нордост“ печели две награди (I Щ. Галер драматургичен конкурс и наградата за драматургия „Елзе-Ласкер-Шюлер“). През 2006 г. пиесата има радио, национална и международна премиера. Първото поставяне зад граница на текста е в Кралския драматичен театър в Стокхолм, Швеция (реж. Елън Лам). В следващите години пиесата е поставена в цяла Германия, както и в градове като Копенхаген, Атина, Женева и Киев.

Торстен Бухщайнер е правил драматургични резиденции в страни като Дания, Испания, Русия и Гърция. Освен пиеси пише и киносценарии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!