Бранители на бар "Соца": Не сме чували за репресирани при комунизма

И "Хайнекен" имат червена звезда, красива е, смятат от заведението

Калоян Константинов 03 май 2016 в 16:20 15132 54

Снимка Фейсбук

Бранители на бар "Соца" отхвърлиха всички обвинения, че величаят социализма.

Няколко часа след публикацията ни за откриването на бар, парадиращ с комунистическа символика и носталгия, от заведението написаха във Фейсбук страницата за откриването му:

"Не, не искаме да върнем социализма и името ни не идва от политически убеждения! Искаме "Соца" бар да се свързва с нещо СОЦИАЛНО – като общуване, място за срещи и сладки приказки на по питие в сърцето на София на също толкова социално място като Народния театър smile emoticon (бел.ред. - емотиконът е написан с думи, както го представяме)"

По план барът трябва да бъде открит точно до Народния театър "Иван Вазов" не кога да е, а в Деня на победата на СССР над нацистка Германия - 9 май. Искали да бъде на мястото, където някога се намираше мавзолеят на Георги Димитров, но не сполучили - барът ще е от лявата страна на театъра, до банката.

Защитниците на "Соца" публикуваха коментара си под всяка негативна публикация от гневни потребители.

"Може би малко логото ни се асоцира с миналото, но и "Хайнекен" имат звездичка в логото си, на нас ни се струва красива. smile emoticon Eлате и се убедете, след като отворим нашето социално място smile emoticon", допълват те.

Версията, че "соц" произлиза от социален, а не от социалистически обаче не изглежда съвсем убедителна на фона на червената петолъчката в логото. Да не говорим, че инициаторите се обръщат един към друг с "другари".

В защита на "Соца" се хвърлиха няколко души, които призоваха да сме по-широко скроени - в други европейски страни също имало заведения с подобна символика, а в България сме били "изостанали хейтъри". Ето какво казаха някои от бранителите на идеята за заведението:

- "Има няколко милиона Българи, които не са били репресирани през комунизма, и спокойно ще си пият биричката там".

- "Хич не им се вързвайте, т'ва са хора, които си нямат и на представа от история, от един отминал режим. Да, убили са милиони хора и т.н., но това ни е историята, не може да се отървем от нея! Бара ще го посетя обезателно и в тоя ред на мисли се сетих за един цитат. "Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мад*те се клатят, ама не падат!" Въобще не се извинявайте на всеки персонално, т'ва са изгубени и преходни хора. Щом не помниш историята си, няма как да имаш бъдеще".

- "Баси хейтърите! Всичките на по 20-30 години и до един репресирани. Живял съм през соца и не познавам репресирани нито съм чувал някой да познава. Честно".

Отрицателните реакции обаче са в пъти повече от оправдателните, като цялата дискусия може да бъде проследена тук.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12036

  54

  Три Пет Девет

  09.05 2016 в 10:41

  Явно ще се пие бира по 26 стотинки и няма да се разказват мръсни вицове, за да не чуе някой доносник. 9 май е :)

  77927

  52

  El Commandante

  04.05 2016 в 14:32

  "химически "коняк"

  Обджекшън йор онър!

  Това ще е нарушаване на патента на Цар Киро Дистилъри!

  77927

  50

  El Commandante

  04.05 2016 в 14:10

  "ЧЕЗ също харесали идеята и щели да им спират тока през 2 часа."

  Най-вероятно некой им е платил да наливат вода в мелницата на маркетинга.

  77927

  48

  El Commandante

  04.05 2016 в 13:45

  "- Управляването на подобно питейно заведение и откриване, подпухнало с такава брутално-яка ъндърграунд реклама, издава твърде много предприемчивост за мозък от режима"

  Бинго!

  12396

  47

  Зелен

  04.05 2016 в 13:42

  Според мен създаването на този бар е гавра със соца по ред причини:

  - това е бар до Народен - средище на софийската младеж, която пие бири и пуши марихуана. Още по-голяма гавра е, че мавзолеят на ДимИтров е там. Хак да им е.

  - Управляването на подобно питейно заведение и откриване, подпухнало с такава брутално-яка ъндърграунд реклама, издава твърде много предприемчивост за мозък от режима. Браво, това говори за тъкмо обратното.

  - Всъщност всяко натъртване на носталгията по соца - музеи, тематични барове, изложби и прочее, допринасят за затвърждаване на усещането, че соцът е част от миналото. Добро, лошо - сигурно още ще се бистри много, но едно е сигурно - МИНАЛО.

  Сигурно е, че това място няма да е рай за феновете на режима. Ще допринесем за това забавлявайки се :)
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)