Сребърният орел на хан Аспарух може да пристигне у нас догодина

ОFFNews 28 септември 2017 в 14:38 9371 2

Оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка” в Запорожка област – Украйна, може да пристигне у нас догодина, предаде пресцентъра на Министерство на културата.

Идеята е на посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, който се срещна с министъра на културата Боил Банов. Той предлага артефактът да пристигне по повод навършването на 100 години от признанието на независимостта на страната от Царство България.

„100-годишнината от това паметно събитие трябва да бъде отбелязана по подобаващ начин през 2018 година”, каза дипломатът. „Желанието ни е по повод 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между страните ни оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка” в Запорожка област – Украйна, да бъде показан в някой от водещите музеи в центъра на София, където артефактът ще може да бъде видян от колкото се може повече посетители”.

Банов предложи орелът да бъде експониран в Национална галерия „Двореца” в София, след като се постигне договореност между нашата Национална галерия и Запорожкия етнографски музей.

Смята се, че сребърният орел е част от върха на пленено в бой византийско знаме (щандарт). Орелът е представен в момент на борба със змия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

Боян Павлов

29.09 2017 в 07:10

Моля за прошка, в статията става въпрос за 100 годишнината от признаването на Украйна от Царство България. Грешката е изцяло моя. Съжалявам. А новината е дора! :)

8000

1

Боян Павлов

29.09 2017 в 07:03

Става въпрос за честването през 2018 не на 100-годишнината, а на 110-тата годишнина от обявяванетото на независимостта на България, разбира се. Надявам се тази досадна грешка да бъде поправена. И благодаря за добрата новина. :)
 
X

Подкастът на OFFNews