Съюзът на художниците брани Рашидов със сервилно писмо

ОFFNews 24 април 2015 в 14:23 7450 13

Вежди Рашидов.

Снимка БГНЕС

Вежди Рашидов.

Съюзът на българските художници разпрати до медиите сервилно писмо в защита на министъра на културата Вежди Рашидов.

Писмото е подписано от председателя на съюза Любен Генов, както и от други членове на ръководни постове. Написаното е адресирано до председателя на парламента, премиера, президента и министъра на културата.

В подкрепа на Рашидов вчера скочиха и от парламентарната комисия по култура и медии, чиято председателка Полина Карастоянова държа патетична реч в негова защита, а във Фейсбук беше организиран контра протест отново в негова подкрепа.

Публикуваме писмото без редакторски намеси:

Уважаеми госпожи и господа,

В качеството ми на председател на Съюза на българските художници считам за необходимо да изразя личната си позиция в подкрепа на министъра на културата господин Вежди Рашидов. Предвид създалата се ситуация намирам за меко казано неуместно на основата на лична неприязън и субективизъм да се иска оставката на министъра на културата, с цялото ми уважение към правото на изразяване на лично мнение от всеки. Въпреки критиките и отправените към неговата личност нападки съм длъжен да отбележа, че безспорно Вежди Рашидов има огромна заслуга за разрешаването на едни от най-сериозните казуси, съпътствали най-новата история на СБХ, подкрепял ни е в десетки трудни ситуации и безрезервно е подпомагал дейността на нашата творческа организация. Това, което той прави за българската култура няма аналог през последните две десетилетия. Едно от множеството доказателства за това е и представянето на България в Париж с изложбата "Епопея на тракийските крале" и богатата програма от съпътстващи културни прояви. Предстои откриването на новия музей Национална галерия "Квадрат 500" - също едно изключително важно събитие за развитието на българското изкуство.

Уважаеми госпожи и господа,

Струва ми се, че в името на нашето национално достойнство би било по-добре да загърбим дребнавост и предразсъдъци и да се опитаме да оценим постигнатото над личните страсти. Преди да отричаме и да обвиняваме да се научим обективно да отчитаме и признаваме положителните качествени резултати.

Заедно с мен на страната на министър Рашидов застават: Анжело Красини- зам. председател на СБХ, Димитър Грозданов - зам. председател на СБХ, проф. Десислава Минчева – член на ИБ на СБХ, Ивайло Дженев –член на ИБ на СБХ и много други колеги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!