Рашидов с надменно извинение към тенора от "Йоан Кукузел"

ОFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 15:45 8945 24

Вежди Рашидов.
Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов написа отворено писмо до медиите, касаещо скандала с бившия хорист от "Йоан Кукузел" Георги Петров, в което се извини с половин уста на тенора. Рашидов не се срещна с него, за да му се извини лично, а написа отворено писмо до медиите, което бе публикувано на сайта на Министерство на културата. В писмото министърът, който спаси милионите си в КТБ и твърди, че те са възнаграждение за изкуството му, за пореден път подчертава, че парите не били най-важното. Той пише това до певци, които получават по 200-300 лева въпреки класата си.

Публикуваме думите на министъра без редакторска намеса:

Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българо-френски екип, който реализира тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история.

Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор „Йоан Кукузел” дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма.

Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор „Йоан Кукузел”, нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения. За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно.

А иначе – мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Вярвам, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света.


Припомняме ви, че думите на Рашидов за това, че "има моменти, в които възнаграждението не е най-важното", идват точно в един от тези моменти, в които се разбра, че чрез цесии от фирма на Богомил Манчев министърът си възвърна 2,5 милиона лева от КТБ. 

Без цесиите, по силата на Закона за гарантиране на влоговете в банките, той трябваше да получи 196 000 лева и да чака за тях началото на официалното изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, т.е. до 4 декември.

Извинението също така не е направено на лична среща с Георги Петров или по време на разговор по телефона, а е публикувано под формата на отворено писмо до медиите. Само преди дни, на 21 април, министърът беше на гости в сутрешния блок на bTV, където тенорът пожела да се включи чрез обаждане, но Рашидов напълно отказа да разговаря с него.

"Моля ви, не ме занимавайте с хориста. Не желая. Докарайте си го в студиото и си правете ПР колкото искате. Няма да го коментирам, да подновим цялата тази помия", отвърна политикът, като малко преди това заяви, че "ще му дадем сто лева да се успокои без да пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб".

Сагата започна, когато на 13 април тази година Георги Петров публикува свой статус във Фейсбук, в който обяснява, че МК се подиграва с хористите от "Йоан Кукузел", като им дава мизерно заплащане, за да пеят в "Нотърдам дьо Пари" по време на едно от съпътстващите изложбата на тракийски съкровища в "Лувър"-а.

Последва светкавично отстраняване на тенора заради критиката му към Рашидов. Снощи се разбра, че друг хорист от "Йоан Кукузел" напуска хора в знак на протест.

Скандалът предизвика широка обществена реакция и протест срещу културния министър, насрочен за днес, 23 април от 18:00 часа пред сградата на МК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 15:15

аз не видях тук нито едно доказателство, че участници в протестите или хора от протестна мрежа са били на събирането срещу Рашидов.или публикувайте доказателство, или публично се извинете на читателите си! пряко към г-н Йончев отправям обвинение в поредната манипулация, както беше с НГДЕК! ама никак не ви прави чест да действате с методите на ДС! ако имате капка достойнство, ще се извините. Че рашидов е простак всички видяхме, но и че въпросният певец е още по голям простак и профан също видяхме!рашидов си е такъв по природа, но искрено работи за определени реформи(от които и кръгът около него, но и всички ние имаме интерес), които не са в интерес на"интелектуалната" номенклатура.защото и такава има у нас и тя се опитва да оцелее по изключително долен начин.и вие, г-н Йончев сте от хората, които се опитват да й помогнат. не знам поради какви интереси, но опреселено браните статуквото, обрекло ни на псевдокултурна и превдоинтелектуална среда, което няма да се спре пред нищо в опитите да си запази териториите.а воплите за рибарите, поразително приличат на снобизма на вашите, г-н йончев вопли за децата от гетото люлин, които свалили били нивото на НГДЕК...

24.04 2015 в 11:18На фона на тези абсурди, разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“, е дребен детайл. Но след като обществото дълго време беше занимавано с пословичните 35 евро командировъчни за българските певци, редно е да го споменем.


разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“

разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“

разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“

разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“ВеждЮ, върни парите ЛЪЖЛИВ МУЛТАК! ВЪРНИ ПАРИТЕ КОПЕЛЕ ПРОДАЖНО!

24.04 2015 в 11:16

Българският данъкоплатец финансира Лувъра
В договора не са предвидени никакви отчисления от приходите за българските музеи. Няма застраховка, а държавна гаранция за безценните експонати.
От него става ясно, че българската държава е поела най-съществената част от разходите за организацията на събитието. Отчисления за българските музеи и автори от приходите на Лувъра не се предвиждат.
Според Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) към Съвета на Европа, наемането на музейни изложби, освен културни и цивилизационни измерения, има и един практичен аспект, а именно финансовия. Това дава възможност големите европейски музейни институции с голям туристопоток и съответно оборот от продажба на билети, рекламни материали, сувенири и т. н., да споделят своите „скромни“ приходи с развиващи се музеи с малък туристически оборот. За 2014 г. музеят „Лувър“ в Париж има 9 милиона посетители. На практика за година през залите на световноизвестния музей, преминават повече посетители, отколкото са жителите на Република България.

Сключеният от Министерството на културата Договор не предвижда такава опция. Това значи, че музеят „Лувър“ задържа всички приходи от билетите за изложбата. Едновременно с това седемнадесетте български музеи, които са предоставили експонати за изложбата във Франция, са получили заплащане за своите експонати от българската държава. Ние не знаем сумите, които са изплатени на българските музеи, но сме сигурни, че те са за сметка на българския данъкоплатец.


На фона на тези абсурди, разкритата цена от 60 евро дневни командировъчни за министерските представители в Париж, „съответстващи на френските стандарти“, е дребен детайл. Но след като обществото дълго време беше занимавано с пословичните 35 евро командировъчни за българските певци, редно е да го споменем.

24.04 2015 в 07:00

ИЗГОНЕТЕ ТОЯ МИРИЗЛИВ МАНГАЛ.ТАЯ ПИЯНИЦА ВИ ПОДИГРАВА.

24.04 2015 в 03:45

Кое е надменното в изявлението на министъра..? Защо подвеждате читателите и ги тласкате към глупави коментари ? От цял един хор се намери някакъв "недоволен", който със сигурност е знаел каква е цената за участие в това грандиозно събитие. Ако някой трябва да изрази недоволство, това е диригента и другите отговорни лица в хора. Изхвърлен е с право. Такива самооценяващи се единици са опасни за всеки колектив. Ще направи добре тенора ,ако изпее кой стой зад неговия протест.

24.04 2015 в 02:09

Какво друго може да се очаква от долен резняк, който разбира от култура толкова, колкото една тухла?

23.04 2015 в 21:31

Мултак за културата ни и мутра за премиер - 2015г!

Следващия път ония 50% които не гласуваха поради липсата на избор да си размърдат задниците и да гласуват срещу ДПС, ГЕРБ и БСП, защото затъпяването на нацията и тях не пропуска. Следващия път онези 25% продали си гласа за 4 кутии цигари да постъпят с достойнство и да гласуват против престъпниците! Хора, те продадоха България за порции! Те изгониха децата ви в чужбина! Те поканиха мюсюлманите да заселят земите ни! Осъзнайте се!

23.04 2015 в 21:09

То и Стоичков е велик футболист, но само толкова........

23.04 2015 в 20:23

Извинил се с половин уста. Ха-ха! Сто процента съм убеден, че извинението не е негова идея. Той просто не е такъв човек.
А и цяла отворена уста за извинение означава изтървана пура!

23.04 2015 в 20:17

Оставка на простака рашидофф !!!