Пловдивчани струпаха тухли пред общината в защита на тютюневия склад (снимки)

OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 11:05 3455 5

Снимка Йордан Иванов

Жители на Пловдив започнаха да трупат тухли пред общината в знак на протест срещу събарянето на стария тютюнев склад в града. 

Пред общината се събраха повече от 100 души, които донесоха тухли и останки от съборения склад – паметник на културата на ул. Одрин 8, съобщи БГНЕС. Грамадата запречва входа на общината, охраната ги изнася встрани, а протестиращите ги връщат обратно.

Протестиращите настояват кметът да излезе и да разговаря с тях.

Събарянето на сградата започна в неделя, а техниката е изнесена в 00.20 часа през нощта и днес на обекта вече няма машини. 

Междувременно в понеделник Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира и възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.

Тютюневият склад на "Ориент Табако" в Пловдив е построен през 20-те години на миналия век и е емблема на Тютюневия град - това е кварталът между ул. "Иван Вазов" и бул. "Христо Ботев". Първият собственик няма преки наследници, впоследствие сградата беше продадена два пъти. Складът е паметник на културата с тази забележка, че след техническа грешка в Националния институт за паметници на културата за ценност е посочена сграда на друг номер на ул. "Одрин", която няма архитектурна стойност. Грешката наскоро е поправена. Сама по себе си паметник на културата, сградата би трябвало да е двойно защитена, тъй като влиза в комплексен паметник на културата, какъвто е Тютюневият град. Въпреки тези двойни защити, община Пловдив е издала строително разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2016 в 08:11

те по добре тия тухли да ги метнат по кухите лейки дето са подписали заповедта и тия дето са фалшифицирали документа, че тютюневите складове не са паметник на културата.

07.03 2016 в 14:34

Пак гласувайте за герб :)

07.03 2016 в 13:11

ПАВЕТАТА НЕ ТРЯБВА ДА СА ПРЕД ОБЩИНАТА, А НАСОЧЕНИ КЪМ ПРОЗОРЦИТЕ Й !
СЪЩОТО ВАЖИ ЗА СГРАДАТА НА "КУЛТУРНОТО" МИНИСТЕРСТВО В СОФИЯ !
ЩЕ СТРАДАТЕ, МУТРИ !

07.03 2016 в 12:46

Има надежда за тази държава, щом в най-заспалия град започнаха да се събуждат...

07.03 2016 в 11:38

Боклуците да си приберат боклуците и десет дни в тухларната, а прокуратурата да разследва кой организирва тези кресльовци и с какви пари им плаща.