Ясен Гюзелев представи "Алиса в Огледалния свят" с негови илюстрации (снимки)

ОFFNews 15 май 2015 в 17:32 13194 0

Снимка Сергей Антонов

Ясен Гюзелев представи книгата "Алиса в огледалния свят".

Един от най-известните родни илюстратори - Ясен Гюзелев, представи изрисуваното от него колекционерско издание на втората книга за Алиса на Луис Карол - "Алиса в Огледалния свят".

Това се случи на втория етаж на Софийската градска художествена галерия, където до 31 май се провежда изложбата „Ретроспектива" на художника.

Книгата му бе представена от изкуствоведа Елисавета Мусакова пред многобройна публика, сред които и много млади хора.

Гюзелев говори за работата си над произведението на Луис Карол, която му е отнела години наред, за това да си илюстратор и за лудия свят на Алиса.

„Илюстраторите трябва да са читатели. Аз лично се смятам за човек, прочел много книги, и за голям ерудит, но когато имам някаква средна обща култура, когато се залавям с определено заглавие, съм сериозен - прочитам освен произведението и други неща около автора, за да го схвана и да пресъздам най-вълнуващо това, което е искал да каже с историята си", каза той.

След края на представянето илюстраторът раздаде автографи на притежателите на книгите му, а тези, които ги нямаха, можеха да се сдобият с двете части на Алиса от книжарничката на СГХГ.

"Алиса в Огледалния свят" е продължение на "Алиса в Страната на чудесата", в което малкото момиченце решава да види какво има от другата страна на огледалото във всекидневната и попада в Огледалния свят. Земята там е внушителна шахматна дъска и Алиса се включва в играта на шах, разигравана от обитателите на Огледалния свят.

По пътя си Алиса среща много чудновати същества: говорещи цветя и животни, братята-близнаци Туидълдий и Туидълдум, Хъмпти-Дъмпти, Лъвът и Еднорогът, вестоносците Зай Ек и Шап Кар, Черният и Белият рицар, Черната и Бялата царица, Черният и Белият цар.

Творбите са преведени от български поет, преводач, драматург и белетрист Стефан Гечев (1911 – 2000).

По време на изложбата "Ретроспектива" могат да бъдат видени както скици и илюстрации на художника от дните му в художествената гимназия в София, така и творби от последната му работа по "Декамерон" на Бокачо.

Ясен Гюзелев е сред най-добре познатите родни илюстратори в чужбина, като работи предимно зад граница. Книги, изрисувани от него, се издават в Италия, Германия, Великобритания, Япония, Португалия, Япония, Корея, а най-известното му произведение - "Алиса в страната на чудесата" от 2012 г., е издадено на седем езика.

На експозицията ще видим освен нея и илюстрации към "Орфей и Евридика", "Сократ", "Баскервилското куче", "Оливър Туист" и др.

Българинът е носител на повече от 10 престижни награди в Германия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови