Настане вечер, бардове запеят - Blind Guardian за четвърти път в България (галерия)

Werock 17 май 2015 в 16:12 6168 5

Снимка OFFNews

Топла майска нощ, концерт на вездесъщите пауър метъл великани BLIND GUARDIAN в зала "Универсиада" в София, организатор - "BGTSC", безупречно озвучаване и осветление, тълпа от почти 2000 поклонници на творчеството на немските "Бардове" - ето една рецепта за пълно щастие. А и колко често ви се е случвало промоутър да ви се "извини", че концертът ще започне 15 минути по-рано от предвиденото, за да може хедлайнърите да удължат шоуто си?

Точно в 19:45 ч. на сцената излязоха мелодик метълкор надеждите DASH THE EFFORT, преборили конкуренцията на 55 други родни банди, за да завоюват правото да представят България на международния конкурс "Wacken Open Air Metal Battle". Страната ни за първи път изпраща участници на най-големия европейски метъл фестивал. Доскоро почти непознатата млада група направи стабилно представяне на най-големия си до момента концерт, който беше и своеобразна "генерална репетиция" за Вакен - четирите момчета и басистката/вокалистка Маги показаха уверено сценично присъствие и модерно звучене (колкото и да е неприятно за някои критици, това е музиката на новото поколение, а бъдещето принадлежи на тях). Съвременните композиции на групата, изобилстващи от електронни семпли, здрави рифове и харш вокалите на Жо "Вортекс" Василев бяха приятно украсени от мелодичния глас на Маги и предизвикаха ентусиазираната подкрепа на няколкостотинте фена в залата. След половин час на сцената, на сбогуване Вортекс изрази сърдечни благодарности към BLIND GUARDIAN, които подкрепили избора на DASH THE EFFORT за съпорт въпреки стиловите различия. А освен това - изненада! - призна, че той и колегите му също са се учили от немските ветерани.

В представянето на Hansi Kursch и компания пък нямаше изненади - но нужно ли е да се поправя нещо, което не е развалено? Като по часовник немската машина изригна в 20:45 ч. Един от най-емблематичните и непреходни гласове на европейския пауър метъл е все така във върховна форма и, обграден от другите два стълба на групата, китарните великани Marcus Siepen и Andre Olbrich, ни поведе на вълшебно пътешествие, за което допринасяше и собственото светлинно шоу на бандата. Във внимателно подбрания сетлист на пауър титаните имаше поне по една песен от всеки студиен албум от дискографията им (без дебютния), а актуалният "Beyond the Red Mirror" бе застъпен с четири композиции, сред които бяха експлозивният старт на шоуто "The Ninth Wave", чиито латински хорове ни потопиха за секунди в магична атмосфера, и едновременно епичната и камерна пиеса за пиано и глас "Miracle Machine".

Hansi вплиташе весели или приказни истории между парчетата и намираше забавен начин да представи всяка следваща песен. Това, разбира се, се случваше, след като утихваха аплодисментите, скандиранията "Guardian! Guardian!" и тропането с крака, които бяха задължителен финал за всяко парче. Вокалистът не пестеше комплименти към публиката от "the sacred city of Sofia" и ни зарадва с няколко поздрава на нашия роден език. Всъщност, за да бъдем напълно точни, ще признаем - имаше една изненада. След "Nightfall" Hansi сподели, че концертът се записва за бъдещ лайв албум и извика: "Scream for me, Sofia!". И получи точно това, което поиска.

Хоровото участие на хилядите български гърла в "The Last Candle" и финалната композиция от основния сетлист, "And Then There Was Silence", вече са записани за поколенията и само трябва да почакаме някоя и друга година да чуем резултата. Истинската мощ на BLIND GUARDIAN обаче е в превърналите се вече в легенда класически композиции - традиционно запазените за бис "Valhalla" и "Mirror Mirror" също бяха солидно подкрепени от беквокалите в публиката. За пореден път помогнахме на Hansi (сякаш му е нужна помощ въобще) да изпее заветните строфи на "The Bard's Song (In the Forest)". След два биса и малко над двучасово приказно музикално преживяване казахме довиждане на любимите пътуващи музиканти, които много добре знаят, че винаги са добре дошли отново.

Във вечерта на 16 май по седалките на трибуните и на раменете на родителите им видяхме не един и два фена в крехка възраст. Наследството се предава. Отново с усмивка потвърждаваме: "The bards' songs will remain", или казано по нашенски - "техните песни все ще се четат".

Сетлист на DASH THE EFFORT:
01. Intro
02. Dеad So Long Ago
03. Demons Among Us
04. Boreliness
05. Dusk Panacеa
06. Redemption
07. From Somewherе

Сетлист на BLIND GUARDIAN:
01. The Ninth Wave
02. Banish from Sanctuаry
03. Nightfall
04. Fly
05. Tanelorn (Into the Void)
06. Prophecies
07. The Last Candle
08. Miracle Machine (аcoustic)
09. A Past and Future Secret (acoustic)
10. Journey Through the Dark
11. And Then There Wаs Silence
Бис 1:
12. Into the Storm
13. Twilight of the Gоds
14. Valhalla
Бис 2:
15. Wheel of Time
16. The Bard's Song (In the Forest)
17. Mirror Mirror

За повече новини от света на рок и метъл музиката, посетете сайта на WeRock.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови