Пореден успех: голямата награда на журито на кинофестивала в Рим е за ''Уроците на Блага''

OFFNews 29 октомври 2023 в 13:07 3294 0

''Уроците на Блага'' на Стефан Командарев с голямата награда на журито на кино фестивала в Рим

Снимка Личен профил във Facebook

''Уроците на Блага'' на Стефан Командарев с голямата награда на журито на кино фестивала в Рим

Филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на кино фестивала в Рим. Това е и българското предложение за "Оскар". Филмът е копродукция на България и Германия.

Филмите на Festa del Cinema di Roma / Romе Film Fest са оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Категорията, в която се състезава „Уроците на Блага“ е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. Българският филм е спечелил в конкуренция с още 17 филма от различни страни. “Уроците на Блага” вече спечели "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.

В главната роля е актрисата Ели Скорчева, която се връща в киното след 30 години. Героинята ѝ е наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да залита. Филмът е създаден след много проучвания и срещи както с жертви на телефонни измами, така и с разследващи полицаи и с един истински организатор на престъпната схема.

Режисьорът написа във Facebook: "Голямата награда на журито на Festa del Cinema di Roma за "Уроците на Блага"! Честито на прекрасните актьори, на великата Ели, на целия страхотен екип!!! Veni, vidi, vici!!!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки