Отварят Музея за история на София след ремонт за 5 млн лв.

ОFFNews 16 септември 2015 в 18:21 4150 0

Снимка bTV / Ладислав Цветков

Царската карета.

Реконструкцията на частта от сградата на Софийска минерална баня, където се помещава Музеят за история на София, е на стойност от около 5 млн. лв. и се финансира по ОП "Регионално развитие", заяви Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на Музея за история на София, цитирана от "Фокус".

Постоянната експозиция ще бъде открита за посетители от 17 септември, Празника на София.

"Всеки, който го посети, ще види, че има с какво да се гордеем. Нашият град е древен, но е и много млад. Градът ни е красив, с паркове, градини и със своите проблеми на големия град, но те са за това - да можем да мислим, планираме и решаваме. Трябва да обичаме града си. Обичам София и смятам, че всички места са интересни. Инвестираме много в разкриването на културно-историческото наследство и в създаването на места за съвременна култура", заяви кметицата. 

Тя подчерта, че ремонтът на сградата е бил труден и тежък, но си е струвало. На откриването присъстваха и Бойко Борисов и Лиляна Павлова.

"Освен експонати от античността, от средновековието и от новата история на София, след като е обявена за столица на България, имаме и съвременни инсталации, които разказват тази история. Във всяка зала има филм, както и съоръжения, които чрез съвременни технологии също показват част от историята на града. Според служителите на музея, това е единственият музей в България, който предлага превод със слушалки на няколко езика за всеки един от посетителите. За мен е важно, че има и зала за обучение на най-малките, така че училищата и детските градини да могат да посещават музея, да водят децата тук в своите часове по история, а защо не и по география или изобразително изкуство", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!