OFFNews Култ препоръчва: Концерт на Феодор Рудин и Софийска филхармония

OFFNews Култ Последна промяна на 28 януари 2020 в 13:43 2052 0

На 30 януари едно концертно събитие ще събере почитателите на класическата музика в София.

Това е концертът на най-младия концертмайстор в историята на Виенската филхармония - цигуларя Федор Рудин.

Роден в Москва и израснал в Париж, той е внук на известния руски композитор Едисон Денисов. Учил при Захар Брон в Кьолн и Пиер Амоял в Залцбург, младият цигулар вече е печелил конкурсите "Паганини" и "Джордже Енеску". А най-новият му албум "Reflets" е номиниран за "International Classical Music Awards".

Последните концертни ангажименти на Федор Рудин включват солови дебюти в престижни концертни зали като Карнеги Хол, Концертхаус - Берлин, Парижката филхармония, Музикферайн и др.

Отдаден камерен музикант, Федор е основател на триото Fratres, възприето като „ново поколение класически музика” от пресата, заради необичайната комбинация от цигулка, саксофон и пиано. Федор свири на изящна италианска цигулка на Лоренцо Сториони, направена в Кремона през 1779 г.

Програмата е повече от любопитна и включва Концерт за цигулка и оркестър от Едисон Денисов.

Денисов е част от онази вълна руски композитори от XX век, която разруши всички социалистически стереотипи в музиката и изведе руската композиторска школа сред водещите в авангарда.

Денисов, заедно с колегите си Алфред Шнитке, София Губайдулина, Тертерян и Гия Канчели бяха флагманите на модерната музика и често влизаха в директни сблъсъци с цензурата в родината си. 

Освен авангардния концерт на Денисов в програмата на предстоящия концерт диригентът Симеон Пиронков е включил още едно авангардно произведение на неговия баща, композитора Симеон Пиронков - "Истинската апология на Сократ" (по Костас Варналис) за бас, струнни и ударни инструменти, написано през 1969 година.

Концертът ще завърши с творбата "Благородни и сантиментални валсове" на Морис Равел.

Ние от OFFNews Култ ви препоръчваме този концерт поради няколко причини:

- нестандартна и рядко изпълнявана музика
- цигулар с респектираща биография
- едно по - различно амплоа на Софийска филхармония с програма от XX век - от импресионизъм до алеаторика

Билети за музикалното събитие, което ще се състои на 30 януари от 19 часа в Зала България, можете да закупите предварително от Eventim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови