Номинираният за Оскар "Мандарини" тръгва по кината

ОFFNews 24 юни 2015 в 16:48 5295 0

Номинираният за "Оскар" и "Златен Глобус" филм на грузинската режисьора Заза Урушадзе - "Мандарини", представен в програмата на 19-ия СФФ, тръгва по кината от 26 юни.

Филмът може да бъде видян в Дома на киното, Евросинема, кино "Одеон",Културен център G8, Фестивален и конгресен център - Варна, Lucky- Дом на киното - Пловдив.

Историята се случва в градче в Абхазия (Грузия) по време на войната от 1992–1993 г., заради която много хора напускат домовете си. Двама мъже обаче – Иво и Маргус, остават в градчето, за да оберат узрелите мандарини. Докато събират плодовете, се оказват подложени на кръстосан огън между две враждуващи военни групировки. Двама от войниците оцеляват. Ахмед, който е чеченски наемник към абхазката страна, и Нико, който е грузинец...

Лентата има множество награди и номинации, сред които:

Оскар ’15 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм;
Златен глобус ’15 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм;
Бари ’14 – Наградата в международния конкурс;
Йерусалим ’14 – Специална награда „Духът на свободата” за най-добър филм;
Манхайм-Хайделберг ’14 – Наградата на публиката, наградата на независимите собственици на кина, Специалната награда;
Награди Сателит ’14 – Номинация за най-добър чуждестранен филм;
Талин ’13 – Естонска филмова награда, награда на международните филмови клубове; номинация за Голямата награда;
Варшава ’13 – Наградата на публиката, най-добър режисьор; номинация за Голямата награда.

„Сценаристът-режисьор Заза Урушадзе е открил свой уникален път към материала, чрез който извлича универсални поуки от един локален конфликт. Темата не е само почти забравена война в Кавказ - грузинско-абхазкия военен спор, разгорял се през лятото на 1992 година. Във фокуса е един забравен детайл в тази забравена война: стотици етнически естонци, живели в Абхазия от 19-ти век, са били принудени да се върнат в старата си „родина”, която никога не са познавали. В едно такова естонско-абхазко село има територия, на която доминират цитрусовите плодове, дали заглавието на филма и именно там се развива действието на историята.

Предизвикателния етно-исторически фон се стопява почти веднага след началото на филма. Той е просто условие, което позволява на Урушадзе да усъвършенства драмата и да „изчисти” филма до структурата на един човечен, дори философски „спагети”-уестърн. Става дума за трима мъже - двама от тях са ранени млади бойци, жестоки врагове, които са върнати към живота от възрастен мъж, който отказва да вземе страна. Ще се унищожат ли взаимно, след като раните им бъдат излекувани? Или добронамереният им домакин, който ги е приютил, ще ги зарази със своя пазифизъм", пише Лий Маршал от Screen International.

Заза Урушадзе е роден е на 30 януари 1966 година. Завършва Грузинския държавен университет за театър и кино през 1988 година. Пълнометражният му дебют „Here Comes the Dawn” (1998) има сериозни успехи и участва в много международни фестивали.

Урушадзе е избран за директор на Националния филмов център на Грузия. През 2008 година приключва втория си пълнометражен филм „Три къщи”, който също е показан на много международни кинофоруми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови