Наш цигулар с награда от конкурса 'Васко Абаджиев'

OFFNews 06 декември 2019 в 17:03 3786 0

Мартин Зайранов получава наградата си от председателя на клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София г-жа Жанет Борлакова.

Българският цигулар Мартин Зайранов спечели втора награда от петото издание на международния конкурс „Васко Абаджиев“, който се проведе в София.

20-годишният Зайранов, който е наследствен музикант, раздели втория приз с Михал Орлик от Полша и с украинеца Роман Колматов. Първата награда също беше поделена - между японката Макико Ивакура и 19-годишната Лаура Лоци от Албания, а третият приз отиде у Сара Мацарото (Ит) и Абигейл Тцаи (САЩ). Кулминацията на конкурса беше гала концертът в зала „България“, на който носителите на първа награда свириха със Симфоничния оркестър на Пазарджик под диригентството на Григор Паликаров.

В надпреварата, организирана от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София под патронажа на Министерство на културата на Република България и на Почетния консул на България за Пиемонте и Вал Д'Aоста, Италия Н.Пр. Джани Мария Сторнелло, участваха 20 млади цигулари от 14 държави. По традиция председател на авторитетното жури беше проф. Ангел Станков, а сред членовете за първи път беше и проф. Стефан Камиларов. Проф. Камиларов, който е син на известните цигулари Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, преподава във Виенския музикален университет.

„Символичен е фактът, че тази година целият конкурс се проведе в зала „България“ - залата, в която публиката се е тълпяла на легендарните концерти на Васко Абаджиев“, заяви проф. Станков.

Една от носителките на първа награда Макико Ивакура.

Наградният фонд беше осигурен: първа награда - от Лайънс Клуб „Св. Иван Рилски“, втора – от Антония Лавайн в памет на Стефан Балкански, трета – от сестрата на Васко Абаджиев – Янка Караджова, а наградата за млад талант – от Иво Кусев, фирма „Диафат“-Сливен и изба "Афузов". Призът за млад талант беше присъден на Кситонг Ванг (Кит) и Александрос Димос (Гър). Специална награда взе и Таисия Зинова (Рус), която ще участва в майсторски клас на проф. Камиларов в Плевен от 21 до 30 август 2020 г. Александрос Димос взе още едно отличие – участие в майсторски клас на проф. Павел Венков в Лятна академия на изкуствата Созопол.

В зала „България“ Мартин Зайранов обра овациите с изпълнение на „Етюд във форма на валс“ от К. Сен-Санс и Йожен Изаи. Младият талант свири на изключителен инструмент, който получава за първото си място от конкурса "Анри Марто" в Лихтенберг (Гер). Зайранов е студент в Университета по музика и сценични изкуства във Виена в класа на проф. Антон Сороков.

Международният конкурс за цигулари „Васко Абаджиев” доказа убедително своята устойчивост със създаването на възможност за сцена и изява на младите цигулари от цял свят, като се превърна в стимул за тяхното развитие и вдъхновение. Конкурсът постигна и другата си цел - утвърждаване в националната и международна памет на името и личността на великия български цигулар Васко Абаджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови