Намериха част от откраднатите картини на Майстора

OFFNews 04 януари 2019 в 12:36 5575 0

10 от изчезналите картини, сред които и на Владимир Димитров-Майстора, са намерени. Произведенията на изкуството са намерени в антикварна къща в столицата. Двама души са задържани. Издирват се и още съпричастни на кражбата.

 "За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения на изкуството, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", коментира министър Младен Маринов.

По-рано днес внукът на известния художник Цанко Лавренов - Лаврен Петров коментира, че откраднатото вече няма особени шансове да бъде пласирано, след като кражбата е добре известна от медиите. Именно заради това обаче крадците може да унищожат безценните платна. 

"Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо", каза пред БТВ Лаврен Петров.

16 платна бяха откраднати от къща на Павел Антонов - син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора.

Картините не са били застраховани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови