На лятно кино в София

В парк Студентски и Северен парк ще са следващите прожекции на платформата "Кинематограф"

OFFNews 15 юли 2022 в 08:00 3629 0

Импровизирано лятно кино

Снимка Cottonbro

Лятното кино е неповторимо преживяване

Едно от най-чаровните преживявания през лятото може да бъде... лятното кино. Продължават летните прожекции в София с платформата за късометражно кино "Кинематограф", съобщават от Столичната община.

Всяка седмица белият екран е разпънат под звездите в междублокови пространства, градинки, паркове и дворове из столицата.

Общо шест прожекции ще има в парк "Студентски" - на 15 и 16 юли, на голямата поляна в центъра на парка. Ще бъде показано най-доброто от българско и световно късо кино.

"Цветът на филмите този път ще е жълт! Ярки, наситени, свежи, на моменти и жежки, изпълнени с много хумор", разказват организаторите. Началото поставя поучителна анимационна басня какво става, когато откажем на жадния вода. Вторият филм също е за деца - българският "Драсканица" на режисьора Любомир Печев, но е много полезно да се гледа и от възрастните, защото разкрива комична, но и показателна ситуация, която възниква в администрацията на една детска градина, след като едно от децата се заключва в склада.

"Брак" на Слава Дойчева въвежда в сложната ситуация, в която изпада момиче по време на сватба. Ще се изправи пред избор, който трябва да бъде направен веднъж завинаги - срещу течението или срещу самата себе си.

"Шшт... Попей ми" на режисьорското дуо Андрей Волкашин и Петър Вълчев изследва българската провинциална действителност през призмата на иронията, умелия хумор и почти приказната българска природа.

Включени са и заглавия от Канада и Гърция.

На 17 юли в "Северен парк" ще има две последователни прожекции отдясно на входа на парка откъм ул. "Народни будители", а други две прожекции са близките квартали Илиянци и Требич.

Първата киновечер започва със синята програма - цветът на водата. Елемент, който свързва филмите ще бъде водата, но всички те са много различни. Ще преминем през документално кино, експериментално, анимация, българско, и дори екстремно кино, допълват организаторите.

Акцент от програмата са "Сантяго" на аниматора Андрей Кулев, базиран върху повестта на Ърнест Хемингуей "Старецът и морето".

Друг акцент е копродукцията между България и Германия - "Довиждане" на режисьорите Йордан Петков и Еди Шварц, разказващ за премеждията на германско семейство, дошло на почивка в Слънчев бряг, без да подозират колко са неподготвени за това място.

Българският "Нагоре и през" на Камен Стоянов започва от пътешествието на кофа, пълна с морска вода, изкачваща се нагоре по стръмна скала, незнайно накъде...

Включени са още филми от Франция и Финландия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?