Музикалният директор на Илинойската филхармония Стилиян Киров за първи път дирижира в България (видео)

ОFFNews 08 януари 2019 в 10:54 2507 0

Любопитна среща очаква меломаните на 17 януари в зала България. Един от най-перспективните български диригенти Стилиян Киров застава за първи път пред Софийската филхармония. В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър No 2 от Лист и Симфония No 4 от Брамс.

34-годишният Стилиян Киров вече е музикален директор на Илинойската филхармония. Той е сред младите български диригенти, които очароват със своята непосредственост и професионализъм.

За него „Чикаго трибюн“ пише: „Стилиян Киров – свежа аномалия в епоха на музиканти, които мислят само за автобиографиите си“.

Възпитаник е на престижния „Джулиард“ в Но Йорк, където завършва с награда за изключителни постижения. Магистратура по дирижиране завършва в „Екол Нормал дьо мюзик“ в Париж. Посещавал е майсторски класове на големите Курт Мазур и Майкъл Тилсън Томас. Бил е музикален директор на „Симфония в до“ в Ню Джърси и на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния. Работата му със симфоничния оркестър на Мемфис му носи награда ЕМИ.

"2019-та започва със вълнуващо завръщане у дома за концерт със Софийската филхармония и Петра Погади. Това е оркестърът, който чух на най-първия си концерт като дете. Оркестърът, който слушах всеки четвъртък в Зала България, мечтаейки един ден да имам възможността да работя с тези невероятни музиканти. Чувствам се изключително привилигирован и щастлив че този ден дойде - 17ти януари, Зала България!" - сподели Киров в социалните мрежи.

Петра Холендер-Погади е една от най-обещаващите пианистки от своето поколение, притежаваща "завидна виртуозност" и "изключително сценично присъствие". Концертира в много европейски страни, САЩ и Китай. Родена в Братислава (Словакия), тя проявява интерес към музиката и започва да свири на пиано на 5–годишна възраст. Две години по-късно вече е в курса за талантливи деца на частния университет по музика „Антон Брукнер” в Линц (Австрия) в класа на Готфрид Хеметсбергер.

На 14 години Петра Погади изнася първия си солов рецитал, става лауреат на музикалния конкурс "Prima La Musica", печели стипендия като най-младия участник в предаването за млади артисти на Словашката национална телевизия.

Завършва с отличие магистърската степен на университета в Линц, усъвършенства в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Консерваторията на Париж и многобройни майсторски класове в Австрия, Полша, САЩ, Русия, участва във фестивали в Израел и в Ню Йорк. Петра Погади печели конкурс и изпълнява Втората соната за пиано от Шопен в документален филм за легендарната израелска пианистка Пнина Залцман.

Присъединява се към кампанията "Йехуди Менухин - музика на живо сега!" - Фондация, осигуряваща срещи с музиката на пребиваващите в сиропиталища, старчески домове, затвори и болници. Пианистката е изнесла повече от 80 рецитала за Фондацията.

От 2013 г. Петра Погади членува в "Централен европейски форум за музика, изкуство и култура" и е сред академичния състав на "Музикален фестивал и майсторски класове" в Марианка (Словакия).

Билети на касата за зала България, ивентим, ипей и тикетсбг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови