#Любимите10 във Facebook класира любимите книги на българските читатели

Калоян Константинов 08 април 2014 в 19:38 7639 0

Книги.
Книги.

Начинанието за изброяване на любимите 10 книги във Facebook, станало известно като #любимите10, събира все повече и повече последователи в социалната мрежа.

Идеята е на блога за книги chetecut.com, който си има и Фейсбук страница, и е много проста – пишете хаштаг #любимите10 и изброявате кои са Вашите книжни фаворити.

По този начин освен да сравните дали литературните Ви интереси съвпадат с тези на някого другиго, ще може и да си изберете следващо четиво, препоръчано така горещо от някой, който смее да го постави в класацията си.

OFFNews се свърза с една от трите създателки на блога "Четецът" - Илияна Бенова, за да коментира подетата от тях инициатива:

OFFNews: Как се роди идеята?

Илияна Бенова: От доста време имаме идеята в нашия блог Четецът , с който се занимаваме 3 момичета – Даниела Ковачева, Яна Аргиропулос и аз, да започнем нещо подобно, отдавна замисляхме игра от този тип, но не можехме да измислим как да я формулираме. Ние обаче имаме един познат книжар, който прави класации в блога си, та той направи подредба на 10-те книги, които би задържал в библиотеката си, ако има право само толкова да остави. И идеята се зароди по този начин – любимите 10 да стане хаштаг и да го пуснем във ФБ, за да могат всички да споделят своите любими книги.

Има ли такива инициативи в други държави?

Не съм проучвала, но силно се съмнявам да няма, тъй като там системата с хаштага е много по-наложена, отколкото тук. Особено в бизнеса с книги, където много се интересуват от мнението на читателите. Издателствата там са навлезли много по-навътре в интернет, отколкото нашите. Така че се съмнявам да няма подобен тип верижни игри, но не мога да съм сигурна.

Смятате ли, че това е един лесен начин хората да си препоръчват книги едни на други, защото едва ли има по-голям комплимент за книга от този да я поставиш в личната си класация?

Да, даже точно това се получи. Имаше коментари под много от хаштаговете, че тази игра всъщност се превръща в 10 книги, които бих препоръчал на приятел на всяка цена. А и замисълът на човека, който ни даде идеята, е, че тези произведения освен че ще ги задържи в собствената си библиотека, са творби, които особено би препоръчал на най-голям кръг читатели. Получи се така, че много от взелите участие в играта хора препоръчаха на свои приятели книги, без дори да имат замисъла ни предвид.

Можете ли да ни кажете Вашите #любими10 книги? Или поне няколко, ако не се сещате в момента.

От Четецът направихме класация, която беше комбинация от нашите любими книги. Но в моите 10 със сигурност бих включила „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, „Закуска в Тифани“ на Труман Капоти, „За мишките и за хората“ на Стайнбек, трудно ми е да се сетя в момента за други книги, но със сигурност ще включа някоя на Фредерик Бегбеде, защото той е мой личен фаворит, когото другите две участнички в блога не поддържат. От класиците има доста, но бих махнала „Спасителят в ръжта“ на Селинджър, която хората много споменават в класациите си, тъй като на мен не ми е любима. „Мечо Пух“ и „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ щяха да се представителите на детски книжки. Но честно казано са много и не се сещам в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови