Култура под карантина: Дигиталното издание на 'Световен театър в София 2020' започва днес с 'Чайка'

OFFNews 13 ноември 2020 в 09:57 1984 0

Платформата Световен театър в София 2020 предлага дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Между тях има продукции и на български творци, работили в чужбина – „Дом №13“ на режисьора Теди Москов със Самуел Финци в Талия театър – Хамбург, или „Лебедово езеро“ на Норвежката национална опера и балет с участието на българския балетист Калоян Бояджиев. Програмата завършва с In memoriam за Димитър Гочев, поставил „Хамлетмашина“ от Хайнер Мюлер през 2007 г. и участвал като актьор в този спектакъл на Дойчес театър.

Трите знаменити пиеси на Чехов, на когото тази година честваме 160 г. от неговото раждане – „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“, ще бъдат показани в силни сценични интерпретации от германска, румънска и белгийска продукции.

В програмата се показват различните лица на театъра днес – и спектакли върху класически и съвременни текстове, и театралната антропология на Еуженио Барба, и политическият театър на Мило Рау, и разширяващите се територии на театралността при съвременния балет, а също при съвременния цирк.

Достъпът до всеки спектакъл е свободен за 72 часа от началната дата на излъчването, единствено на територията на страната от подстраницата на всяко от заглавията в секцията програма. Всички спектакли са достъпни на цялата територия на България, със субтитри на български език и могат да бъдат гледани единствено на viafest.org 

„Чайка“ е от последните постановки на големия немски режисьор Юрген Гош с премиера през 2009 г. Във всички отзиви за нея се изтъкват първокласната актьорска игра на водещи в трупата на Дойчес театър актьори, сред които известната театрална и филмова актриса Корина Харфух и младата звезда Александър Куон, както и умението на режисьора да достигне до същността на преживяването и да го предаде на сцената директно. Постановката е ярък пример и за трайното му партньорство със сценографа Йоханес Шюц.

„Чайка“ става част от селекцията на 10-те забележителни спектакъла на берлинския фестивал „Театрални срещи“ през 2009 г. и е обявена за „спектакъл на годината“ от традиционната анкета на театралните критици в списанието „Театер хойте“.

Юрген Гош (1943-2009) е сред най-значимите творчески фигури в немския театър от края на 20. век и началото на новото столетие, почетен член на Дойчес театър Берлин. Той е носител на престижната театрална награда на Берлин през 2009 г. , на наградата „Фауст“ и на много други отличия, а негови постановки многократно са обявявани за спектакли на годината и са канени в селекцията на фестивала, представящ най-доброто в немскоезичния театър – „Театрални срещи“ (Theatertreffen) в Берлин. Ю. Гош завършва актьорство в театралното училище „Ернст Буш“ в Берлин през 1964 г., а от края на 1960-те години поставя като режисьор. Неговият спектакъл от 1978 г. по „Леонс и Лена“ в театър „Фолксбюне“ попада под цензура, което става причина Гош да напусне Източна Германия. Той започва активно да работи в големите театри в Западна, а след това и в обединена Германия като театър „Талия“ в Хамбург, Дюселдорфския театър, Шаубюне и Дойчес театър в Берлин.

На немски език със субтитри на български език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 13 ноември до 19 ч. на 16 ноември само на територията на България. Свободен достъп.

Световен театър в София 2020 е част от Календара на културните събития на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!