„Кръвта на саамите“ печели наградата на ЕК „Лукс“ за 2017 година

ОFFNews Последна промяна на 15 ноември 2017 в 12:50 3438 0

„Кръвта на саамите“, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, печели единадесетата филмова награда „ЛУКС“. Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник в Страсбург.

Председателят Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти с думите:

„Наградата „Лукс“ е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие. „Седмото изкуство“ е родено тук, в Европа, и е двигател за развитието на нашата култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включвайки също така историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот“.

„Кръвта на саамите“ на шведската режисьорка Аманда Кернел разказва историята на младо момиче от народа саами, което напуска своята общност, защото мечтае за различен живот. Но за да постигне целта си, тя трябва да се изправи срещу расови, културни и социални предразсъдъци.

В рамките на традиционните филмови дни "Лукс" в началото на месец декември предстоят прожекции с вход свободен на трите филма финалисти – „Уестърн“, „Кръвта на саамите“ и „120 удара в минута“. Те ще бъдат представени пред българската публика в седем различни града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

Вижте програмата на филмовите дни тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови