Копривщица: ден първи (галерия)

Роберт Леви Последна промяна на 08 август 2015 в 10:07 10388 4

Снимка Роберт Леви

Признавам, че не намирам друг начин да опиша какво се случва в Копривщица по време на юбилейния Събор на народното творчество, освен като фрагменти. С този събор аз съм свързан сантиментално – точно преди 20 години, няколко часа след сватбата ни, аз и жена ми се изсипахме тук на сватбено пътешествие. Тогава съм гледал с други очи, та може би затова днес ми се струва невероятна лудница.

Някой с право ще запита какво му е юбилейното на единайстия събор. Ами 50 години са си юбилей, откъдето и да го погледнеш.

Значи, тръгвам на стоп – по никое време. Хич не ме е грижа, че изпускам Бокова. Дори напротив – идеята, че я изпускам, дълбоко ме възхищава.

Попътно пускам момче и момиче, трийсетина години по-млади от мен, да ми застанат отпред. Ако бяха ме подминали, щеше да им се наложи да вървят поне три километра до удобно място. Разбира се, тях ги качват, а аз оставам да вися. Добре ми започва събора, няма що!

В крайна сметка се добирам. И вместо да се кача на Войводенец, където е съборът, решавам, че ще тръгна из града. Струваше си! Войводенец ще почака.

Копривщица е претъпкана до степен да се диша трудно. Има участници, настанени в село Чавдар – само на 40 километра. Има в Клисура, в Панагюрище, Пирдоп... Как беше старото клише за падащата игла?

Градът е залят от носии. Дори чужденците са облекли по нещо, което да ги свързва с България. Щъкат хората между сергиите с вездесъщия кич (явно няма спасение от него!) и очевидно се чувстват прекрасно.

През централния площад се минава трудно. На централната сцена свирят чуждестранни гости – и трябва да признаем, че се справят прекрасно. Около тях се въртят няколко мощни хора – дори да снимаш е проблем, камо ли да се придвижиш.

Всички заведения са претъпкани. Поглеждаш цените и ако не знаеш къде си, може да си помислиш, че си сред бетона на Черноморието. По-евтино – в началото на града. В центъра – кошмар. Много по нашенски – ден година храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2015 в 23:31

11 Юбилеен събор в Копривщица е вече факт, но организацията сега в сравнение с передишните фестивали е под всякаква критика
.До последно не се знаеше на коя сцена ( естрада ) и в колко часа ше имаме участие. Жестоко беше драпане по баиро да се доберем до сцената (естрада ). А то една сцена ....кято я погледнеш само и тръпките ти тръгват ....Плаваща на две части ...а помежду тях дзвирки ( луфтове , процепи ), стърчеха еднимити бая гредарски пирони , дали да играеш или да се пазиш да не се хакнеш .
Започна нашето участие ....то взе че угасна маренскио ток ... та докато наш БОЯН си пееше .....разгеле го поскърпиха кабело ...
Дойде време за наще хора и питам озвучителките че микрофоните трябва да са в другия край на сцената не по средата щото ще пречат за хорото ...по младичката ми казва - Ама ние нямаме толкова дълги кабели на микрофоните и ще ги сложиме зад вас и от там ще застане оркестъра .....Е как да не ти е весело...?
Да не говорим за това, че маршрутките никакви ги нямаше за участници за нагоре за надолу. По какво пролича, че събора е юбилеен. Когато става въпрос за нас, икономиите са налице.
.Остана само шоуто за чужденците. Това ще може би и последното ни посещение като участници, за съжаление!

09.08 2015 в 09:02

Най-доброто от ден първи, Копривщица (сцена 6)
https://www.youtube.com/watch?v=kGtkzFzqLe8

09.08 2015 в 00:26

И сега без чалгия какво ще правят младите? Позволете им да си простеят на турски ритми те са свободни да правят каквото си искат!!!

08.08 2015 в 18:27

Роберте, догодина да напишеш статия за събора в Йерусалим!