Комити с 12 български знамена “превземат” сцената на Зала 1 на НДК

OFFNews 28 ноември 2016 в 14:00 2480 0

12 български знамена в ръцете на комитите–танцьори от ансамбъл “Чинари” ще се развеят в патриотичен дух и ще “превземат” сцената на Зала 1 на НДК в понеделник вечер - 28 ноември. Още с първите акорди публиката ще се потопи в атмосферата на спектакъла “Възрожденски разкази”, в който танцът, музиката и поезията на Христо Ботев се преплитат смело и завладяващо, под съпровода на “Софийски Духов оркестър”.

Началото на необикновеният спектакъл е по стихотворението “Майце си”- емблематично в творчеството на Ботев, а в тази вечер ще си припомним още от най-силните и съкровени стихове на големият българин и патриот. За неповторимото усещане на епохата на Възраждането ще допринесат 45 музиканти от “Софийски Духов оркестър” с диригент Юли Дамянов, етно-група Etnotix, трио Булгарина, мъжки квартет “Българи” и, разбира се, танцьорите от ансамбъл “Чинари”.

Патриотична нотка ще добавят и костюмите-реплики на носените по това време облекла, специално поръчани и ушити така, че да изглежда максимално автентично и същевременно да са удобни за танцуване. Сред акцентите на вечерта ще бъде и танцът “Молитва” - вдъхновен от едноименното произведение. В него 12 момичета, под съпровода на нежни вокали и кавал, сглобяват пъзел от 12 части, в който ще разпознаем ликът на Ботев.

“Да си припомним силата на възрожденският дух е посланието на спектакъла”, споделя режисьорът му и хореограф Асен Павлов. “В днешните мъгливи времена, като че ли имаме нужда точно от това” - добавя още той.

Билети все още могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg, в Билетен център в НДК, касата на зала “Арена – Армеец”, книжарници Booktrading, бензиностанции OMV, Office1Superstore, “На тъмно”. Цената им е от 10 до 40 лв., според мястото в залата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови