Кино „Люмиер” с уникална филмова карта на Европа

OFFNews 15 април 2016 в 18:42 3099 0

Снимка Кино "Люмиер"

От 15 април кино “Люмиер” в НДК ще бъде дом на първия за България фестивал “Master of Art”.

Документалните филми, посветени на изкуството, великите творци и опазване на културното наследство, ще бъдат показани до края на следващата седмица.

Старт на събитието ще даде вдъхновяващата история на 109-годишна пианистка, оцеляла от ужасите на Холокоста, която се радва на живота и го оценява всяка секунда. “Дамата от номер 6” може да се види от 19:00 часа. Режисьор на лентата е Малкълм Кларк, който получава “Оскар” за филма.

Емблематичното кино ще посрещне публиката на фестивала с обновена визия. Стените във фоайето пред залата са покрити със специално фолио, което изобразява картата на Европа с отбелязани върху нея всички значими филмови фестивали на Стария континент, както и с локации със знаменити актьори и режисьори.

„Обновената визия, както и закупуването на собствена киномашина, е част от цялостната ни стратегия за превръщането на кино „Люмиер” в любимо място на киноманите. Радвам се, че само за няколко месеца успяхме да го превърнем в едно от водещите постоянно действащи арт кина в България. А новият фестивал "Master of Art”, който създадохме с нашите партньори, е поредното естетическо изкушение, което ще е магнит за всички, които обичат качественото кино", каза директорът на Двореца Мирослав Боршош.

Обновеното фоайе. Снимка: Кино "Люмиер".

31 интригуващи филма, които са премиерни за България, са подготвили организаторите на “Маster of Art”. Голяма част от заглавията са наградени или селектирани на най-престижните филмови фестивали в света като “Берлинале”, “Сънданс” и фестивала във Венеция.

В програмата са включени и четири български предложения. Може да я видите на сайта на феста на английски или български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови