Родният "Жажда" с две международни награди

ОFFNews 15 април 2016 в 18:09 4845 0

Александър Бенев.

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още две големи награди - за най-добър филм и най-добра женска роля на Моника Найденова на фестивала във Вилнюс, съобщиха от София Филм Фест.

Удостоен с наградата за най-добър български игрален филм на 20-ия Международен София Филм Фест, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света.

Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан през 2015 година, след това филмът бе представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като получи и наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”.

В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

„Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети... В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан”, споделя режисьорката.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на Фронт Филм с Омега Филмс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!