Хелън Мирън: Жените могат да изиграят поне половината мъжки роли

ОFFNews 15 април 2016 в 15:52 3847 6

Снимка Би Би Си / Keith Bernstein

Хелън Мирън в "Eye in the Sky".

Известната актриса Хелън Мирън заяви, че жените в киното не трябва да се целят само в ролите, обявени за техния пол, ами да се опитват да играят и ролите, които са написани за мъже, съобщи "Гардиън".

В последната лента, в която Мирън участва, трилърът "Eye in the Sky" ("Око в небето"), тя се превъплъщава в полковник от армията, който първоначално е замислен от режисьора и сценаристите да бъде мъж.

"Гледаш някаква сцена и в нея виждаш само мъже, което те кара да се замислиш, че поне половината от тях можеха да са жени. Трудно е да си намериш работа като актриса, не говоря само за главна роля, а за каквато и да е роля - да си постоянно заета актриса е много по-трудно отколкото да си актьор", казва тя.

"Гардиън" припомня, че Сандра Бълок разкри миналата година, че е накарала агента си да намери сценарии с интересни мъжки роли, след което е накарала режисьорите да ги преправят, за да може тя да ги изиграе. Като пример Бълок даде политическата драма "Our Brand is Crisis" ("Нашето мото е "Криза"), пуснат през януари, където тя играе мениджър на изборна кампания.

Мирън също така отбелязва, че преобладаващо мъжкото присъствие се среща и сред статистите: "Единствените случаи, при които в сцената има повече жени статисти, е, когато в нея има включен басейн и те са по бански - във всяка една сцена с басейн винаги е пълно с жени", допълва актрисата.

В "Eye in the Sky" тя играе полковник от разузнаването, който командва свръхсекретна операция с безпилотни дронове от своята база в Лондон. Мисията ѝ е да залови група терористи в Найроби, Кения.

Продуцентите на филма решили да направят военния жена, след което поканили актрисата да участва. Според нея това започва важен разговор:

"Важното във филма е, че когато хората напуснат салона след края му, ще започнат да дискутират това, че жена е била в ролята на полковника. Вместо да си кажат: "ами, това са те, мъжете, това правят по време на война"... Според мен сценаристите ясно осъзнаха, че ако сменят мъжа с жена, ще се промени посоката на разговора", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови