Кърт Кобейн щеше да навърши 50 днес

Offnews 20 февруари 2017 в 17:00 11223 1

Днес Кърт Кобейн щеше да навърши 50 години.

Въпреки че напусна земния си път твърде млад, рок звездата остана в сърцата на поколения чрез музиката и стила си, които имат милиони последователи и до днес.

Размъкнати джинси, стари и разплетени пуловери, шарена или изрусена коса - неговият стил изразяваше, вътрешния свят на един от най-влиятелните музиканти на нашето време, в който постоянно се бореха хаос, любов, отчаяние и бунтарство, депресия... 

Неговото излъчване бе вдъхновение не само за редица музиканти. Едни от най-известните модни дизайнери се възхищаваха на креативността му, като през 1993 г. Марк Джейкъбс посвети колекцията си за Пери Елис на него. След повече от 20 години пък - през 2016 г., Хеди Слимън състави колекция си за "Ив Сен Лоран" с вдъхновение от гениалния изпълнител. 

Не е учудващо, че много креативни директори на големи модни марки взаимстват от стила на Кърт Кобейн и до днес. Екстравагантността му бе съвсем непреднамерена. Той просто показваше това, което иска, не следваше модни шаблони, играеше си с цветовете, формите, културите, мнението на хората и настроението си, с които именно създаде своя уникален стил.

Изданието "Dazed and Confused Маgazine" събра едни от най-култовите аутфити на Кърт Кобейн.

През 1993 г. Кобейн излиза на корицата на "The Face", облечен в женска флорална рокля. И това не е единственият път, в който той излиза облечен в женски дрехи. Не веднъж той е бил на сцена по рокля, с олющен червен лак на ноктите си и размазана очна линия, а през 1994 г. дори излезе на шоу на МТV с екстравагантна жълта рокля, която би засенчила и аутфит на Лейди Гага.                                    

Една от запазените марки на музиканта обаче е размъкнатата жилетка, която носи на култовото си изпълнение по време на "MTV Unplugged" на 18 ноември 1993 г. Наскоро тя бе обявена на търг за 25 000 паунда. Той често носеше подобен тип жилетки в комбинация с тениска и джинси, като по този начин изразяваше безгрижния си подход към модата. 

Въпреки че със сигурност остава в спомените на хората с русите си коси, неведнъж Кобейн изразява бунтарския си стил, като боядисва косата си в шантави цветове - през 1992 г. си появява с ярко червена коса, а по-нататък и със синя. 

Един любим аксесоар на Кърт Кобейн са овалните очила, с които е забелязван често. Те са дело на Кристиан Рот, а фронтменът на "Нирвана" го носи в бял, черен и червен цвят. 

На снимката с Къртни Лав и дъщеря им Франсис Кобейн носи очилата, превърнали се в негова запазена марка, в комбинация с раирана черно-бяла блуза. Именно тази снимка вдъхновява Хеди Слиман за колекцията му от пролет-лято 2016 г. за "Ив Сен Лоран".

Дизайнерът също така е правил колекции и за "Диор". 

Стилът на Кобейн излъчва влиянията на две много силни културни течения - хипи и пънк. Облекло втора употреба - без марка, непрано и никога в неговия размер. С това Кобейн показваше невербално, че има много по-важни неща от материалните придобивки от лъскаво изглеждащите витрини. В последната си фотосесия той е облечен в разплетен пуловер и държи пистолет - може би с препратка към трагедията, която се случи на 5 април 1994 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови