Къде е картината на Леонардо за 450 млн. долара? На яхтата на саудитския принц, разбира се!

OFFNews 12 юни 2019 в 20:15 11874 0

Снимка AFP

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света".

От две години насам всички се питат - къде изчезна творбата на Леонардо да Винчи "Спасителят на света" ("Салватор Мунди"), най-скъпата картина на света, която представя Иисус Христос. Отговорът дойде в последните дни и предизвика дълбоко възмущение сред международните арт среди - яхтата на саудитския принц Мохамед бин Салман. 

Местонахождението на картината, за която редица експерти спорят дали принадлежи наистина на италианския майстор, е неизвестно от 2017 г. насам, когато беше продадена за 450 милиона щатски долара на търг в Ню Йорк.

"Артнет", сайт за новини от света на изкуството, съобщи в понеделник, че 500-годишната картина се намира на яхтата на бин Салман - дългата 145 метра "Спокойствие". Според „две от страните по сделката, творбата е отнесена през нощта с частния самолет на принца и разположена на яхтата му“.

Картината трябваше да бъде изложена във филиала на "Лувъра" в Абу Даби миналия септември. През юни 2018 г. Мохамед Халиф ал-Мубарак, председател на департамента по култура и туризъм на Абу Даби, съобщи: „Картината е била скрита толкова време, сега този шедьовър е нашият подарък за света. Нямаме търпение да посрещнем хора от близо и далеч, за да оценят красотата ѝ.“ Въпреки това само няколко седмици преди официалното откриване на 18 септември 2018 г., събитието беше отложено, без да е насрочена нова дата.

През декември 2017 г. "The Wall Street Journal" съобщава, че бин Салман е използвал свой пълномощник, за да закупи картината "Спасителят на света". Става ясно, че купувачът е слабо познат саудитски принц без минало на колекционер на изкуството и без публично обявени източници на доходи.

Бадър бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал-Сауд, който е приближен на принца, разкрива пред изданието, че той е новият собственик на творбата.

Тази покупка идва в момент, когато саудитското правителство под ръководството на бин Салман, води кампания срещу десетки принцове милиардери и бизнесмени, която има за цел да свие корупцията и прахосничеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови