Ивайловград връчва за четвърти път „Пръстена на Лютица“

ОFFNews 12 февруари 2015 в 19:43 3651 0

Четвъртият поред носител на „Пръстена на Лютица“ ще бъде награден в Ивайловград в присъствието на заместник-министъра на културата Бони Петрунова на 13 февруари, петък, от 16:00 часа в музея на града.

Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство и е под патронажа на кмета на Ивайловград, Диана Овчарова.

Наградата представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едоимената крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.

На 22 март 2012 година, зад стените на Мраморния град Лютица, досами осем метровата Югоизточна кула, организаторите от „Кръгът на Калоян” връчиха за първи път своята награда „Пръстена на Лютица”, придружен от дарствена грамота, според протокола и изискванията на Второто българско царство, на г-н Златил Хаджиев, предприемач от Ивайловград, допринесъл с финансовата си и логистична подкрепа за успешното осъществяване на първия етап от разкопките на крепостта. Носители на наградата са още г-жа Радка Тончева, изпълнителен директор на Обединена българска банка и г-н Илиян Попов, президент на София Ауто.

„Пръстенът на Лютица“ се връчва от обединението „Кръгът на Калоян“, поставило си за цел да популяризира благородните усилия на български граждани – частни лица, обществени деятели или представители на бизнеса, ангажирали се с материална и финансова подкрепа за опазване и разгласа на българското културно-историческото наследство, археологически проучвания, развитие на историческата наука и изграждане на устойчива основа за запазване на националната памет.

Обединението „Кръгът на Калоян” е създадено по инициатива на доцент Бони Петрунова през 2011 г., Евгени Димитров, основател и управител на фотографска агенция „Булфото” и Людмил Каравасилев, мениджър в областта на комуникациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови