Отпускат още 1,5 млн. лева за археология

ОFFNews 16 юли 2014 в 19:19 1999 0

Снимка Снимка: Булфото/Николай Варадинов

Допълнителни 1,5 млн. лв. за археология да постъпят в бюджета на Министерството на културата за 2014 г. решиха от Министерския съвет, съобщиха от културното ведомство.

Парите са за дейности по проучване и опазване на археологическото наследство, включително и за теренната консервация.

Целта на допълнителното финансиране е да се осигурят средства на теренните археологически проучвания в изпълнение на Закона за културното наследство.

С допълнителните средства финансово ще се осигурят дейности за археологически обекти, които се проучват в продължение на години и за които е необходимо археологическите разкопки да продължат. Те са застрашени, тъй като са изложени на иманярска дейност и негативни атмосферни влияния, посочват от министерството.

Голяма част от обектите, които ще получат парите, са изключителни образци на културното наследство на България. От Министерството на културата допълват, че те са с потенциал да се превърнат и в примамливи туристически дестинации.

Средствата са разпределени от назначена от министър Петър Стоянович 16-членна експертна комисия с председател директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!