Харуки Мураками издава роман след шест години мълчание

1200 страници ръкопис вече пътува към печатницата

OFFNews 01 февруари 2023 в 15:52 2796 0

Фен страница на Харуки във Facebook

Снимка Facebook

Фен страница на Харуки във Facebook

Новият роман на Харуки Мураками, един от най-известните японски писатели, ще излезе по книжарниците в Япония през април, предаде Франс прес. От издателство Shinchosha не разкриват заглавието на новата творба на Мураками, нито темата ѝ. Издателите посочват само, че японският ръкопис е с обем 1200 страници. Книгата ще бъде пусната в продажба на 13 април на цена от 2970 йени (около 22 долара). Електронната версия на романа ще се появи едновременно с печатната версия. Това е първият роман на Харуки Мураками от шест години. Предишната му книга, озаглавена "Убийството на Командора", беше публикувана през февруари 2017 г.

Седемдесет и четири годишният Мураками е един от най-популярните съвременни писатели в света. Произведенията му са преведени на около 50 езика. Известният японски писател неколкократно е номиниран за Нобелова награда за литература.

Творчеството на Харуки Мураками, фантастично, абсурдно или реалистично, обхваща четири десетилетия и включва романи, разкази, есета. Сред най-известните му романи са "Хроника на птицата с пружина" (1994), "Кафка на плажа" (2002) и "1Q84" (2009).

Адаптираният му за големия екран разказ "Карай колата ми" спечели "Оскар" за най-добър международен филм през 2022 г.


Въпреки че творбите му са изключително популярни както в родината му, така и в чужбина, Харуки Мураками избягва известността и много рядко се появява на публични места.

Освен редовното си радиопредаване в Япония, където е диджей, той говори малко за световните събития извън книгите си, "защото това изисква внимателно обмисляне и подбор на думите", казва Мураками.

През 2021 г. в кампуса на университета "Васеда" в Токио е открита библиотека, посветена на писателя, в която са събрани негови ръкописи и дискография.

Книгите на Мураками можете да си  купите на български ТУК.

Искате да знаете повече?

Роден през 1949 г. в Киото. Впоследствие семейството му се преселва в Кобе, където се пробужда интересът му към чуждестранната литература. Завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема участие в антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстаун и в продължение на четири години преподава в местния университет. През 1995 г., след земетресението в Кобе и атентата в токийското метро, решава да се завърне в Япония. Още първата му книга „Чуй как пее вятърът“ (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх