Хайтов с носталгия по Живкова: Нямаше сградички с кулички и такова-онакова

OFFNews 08 юни 2015 в 19:58 9994 24

Снимка Ивайло Анев

"Навремето имаше държавна политика в тази област. Людмила Живкова я почна и като приключи тя своя жизнен път - вече няма такава политика".

Това заяви в ефира на БНТ скулпторът Александър Хайтов, който е автор на спорния паметник на цар Самуил, открит днес до базиликата "Св. София".

"Имаше карта на София, на която бяха набелязани точките за направа на паметници. Това беше държавна политика. Сега тези точки са направени на сградички с кулички, с етажчета, с еркерчета, с такова-онакова горе. Това е, така че вече няма и места. Защо там? Eми защото това горе-долу е единственото останало място в центъра на София, където може да се сложи такъв паметник", каза още Хайтов.

"Няма да се хваля, аз съм си свършил работата. Това, което съм го направил, съм си го платил с физически страдания. Буквално. Падал съм от 4 метра заради тая история и два месеца се възстановявах. За мен е все едно дали някой ще ми каже да или не. Ще минат 10, 50 или 100 години и ако това стои там, нещата ще са ясни. Тогава ще се разбере", коментира Хайтов.

Той подчерта, че не е участвал в решението къде да бъде поставен паметникът. Според него обаче решението да бъде сменено първоначалното място било правилно.

"Добре, че господин Близнашки съдейства тогава и заедно с групата успяха да намерят разбиране. За да не станем за резил, защото щяхме да станем -  да го туриме в двора на не'ква черква там, на гърба на не'ква сграда", разказа Хайтов.

Скулпторът коментира и очите на паметника, които срещнаха най-широко неодобрение. Според него от очите на българския владетел излизала "вътрешна светлина".

"Когато се стъмни, те започвате да светят, те мъждеят отвътре. Това е истината. Всъщност той гледа вместо своите ослепени войници. И защо да не гледа? Нека гледа", заяви той.

Хайтов призна, че не се е консултирал с никого за това как трябва да изглеждат облеклото и мечът на владетеля.

"Никой не ме е консултирал. Общата идея е приета на комисия при конкурса. Моята работа е да го облеча, да го направя, да го напудря, да му направя дрехите и да му туря короната. Аз съм го свършил това", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!