Хайтов с носталгия по Живкова: Нямаше сградички с кулички и такова-онакова

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2015 в 19:58 9233 24

1/1

Снимка Ивайло Анев

"Навремето имаше държавна политика в тази област. Людмила Живкова я почна и като приключи тя своя жизнен път - вече няма такава политика".

Това заяви в ефира на БНТ скулпторът Александър Хайтов, който е автор на спорния паметник на цар Самуил, открит днес до базиликата "Св. София".

"Имаше карта на София, на която бяха набелязани точките за направа на паметници. Това беше държавна политика. Сега тези точки са направени на сградички с кулички, с етажчета, с еркерчета, с такова-онакова горе. Това е, така че вече няма и места. Защо там? Eми защото това горе-долу е единственото останало място в центъра на София, където може да се сложи такъв паметник", каза още Хайтов.

"Няма да се хваля, аз съм си свършил работата. Това, което съм го направил, съм си го платил с физически страдания. Буквално. Падал съм от 4 метра заради тая история и два месеца се възстановявах. За мен е все едно дали някой ще ми каже да или не. Ще минат 10, 50 или 100 години и ако това стои там, нещата ще са ясни. Тогава ще се разбере", коментира Хайтов.

Той подчерта, че не е участвал в решението къде да бъде поставен паметникът. Според него обаче решението да бъде сменено първоначалното място било правилно.

"Добре, че господин Близнашки съдейства тогава и заедно с групата успяха да намерят разбиране. За да не станем за резил, защото щяхме да станем -  да го туриме в двора на не'ква черква там, на гърба на не'ква сграда", разказа Хайтов.

Скулпторът коментира и очите на паметника, които срещнаха най-широко неодобрение. Според него от очите на българския владетел излизала "вътрешна светлина".

"Когато се стъмни, те започвате да светят, те мъждеят отвътре. Това е истината. Всъщност той гледа вместо своите ослепени войници. И защо да не гледа? Нека гледа", заяви той.

Хайтов призна, че не се е консултирал с никого за това как трябва да изглеждат облеклото и мечът на владетеля.

"Никой не ме е консултирал. Общата идея е приета на комисия при конкурса. Моята работа е да го облеча, да го направя, да го напудря, да му направя дрехите и да му туря короната. Аз съм го свършил това", обясни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 11:21

Статийката е жалка манипулативна скалъпица в типичен стил "работническо дело". Между другото за непозапознатите трябва да отбележим че съветските другари навремето газ пикаеха за това че някъде има паметници които прославят 1300 -годишната държава, а не само "двойните освободители" и местните партийци бяха подложени на голямо сплашване за това че се обърнали към корените си понеже това означаваше че не всички искат да са послушна колония.
А като стана въпрос за паметници - защо ръждясалия паметник хем от времето на Людмила Живкова (тя няма вина че е толкова неестетичен) стои още и загрозява пейзажа.
Не ви ли стряска, че още стои в центъра на София паметник на армията, която последна е обявявала война и окупирала България?
Но пък точно паметник на защитника на българската държава и традиции, който живял и умрял единствено заради дълга към народа си - нещо яко ви притеснява?

09.06 2015 в 11:03

Самуил, новият герой на Марвел Комикс. Това мисля за паметника. Още няколко да нацъкат там и скопци ще се изядат.
То и памтника на опълченеца не е на място, ама.
А дали някои са писали за това, за другите не знам, но аз съм http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B4%D0 %B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%8 3%D0%B8%D0%BB_387268.html

09.06 2015 в 05:27

Боже Божеееее.... Слез си прибери версиите и потурчи тая държава от безродници още 500 години. И без това нищо не става вече от тоя изроден народ!

09.06 2015 в 02:39

Тук става дума за Александър Хайтов-скулптор, защо намесвате Николай Хайтов, който си отиде 2002г.

08.06 2015 в 22:55

До LudLustrator
Този "комунистически кретен" написа Диви разкази и Козият рог, извади от историята и представи капитан Петко войвода, цял живот търсеше и се бореше за признаването на гроба на Левски. Какво комунистическо има във всичко това.
Пропуснахме да лустрираме агентите на ДС, но най-лошото е, че не лустрираме тъпотията и простотията на такива Лустратори.

За сведение - Александър Хайтов е син на Николай Хайтов.

08.06 2015 в 22:00

Бойко, по примера на идола си Путин, се прехласва по отминали величия от отминали времена. Същото се отнася и за "културната" върхушка около него, включително този световно безизвестен "скулптор". Манията за величия ги тресе всички - този в почти прав текст заявява, че не го интересува как ще го оценят хората, а как ще го оцени историята. Все едно историята оценява всеки един от милионите бивши и настоящи творци на кич. Особено "политически правилните" творци, по същество не много повече от лешояди, на хранилка при съответният вожд в съответната диктатура.

08.06 2015 в 21:48

Как един паметник изважда цялата ни простотия. Направи ми силно впечатление от прочетеното и чутото по въпроса с паметника, че има много хора, които започват определенията си с КИЧ. Един прочел или чул КИЧ и като папагал повтаря. За всякакви теми това е налице, една част от хората да говорят едно и също. Има липса на мислещи хора, не срещнах абсолютно нито един аргументиран коментар относно критиката към паметника. Каквото и да се направи в България то ще бива оплювано. В някои случаи е с основание, в други не. Истината е, че вече има липса на кадърни хора или по-точно кадърни има, но са недоразвити. Светогледът ни е много умрял, повечето хора знаят от едно време нещата и само с тях си карат. Така не става! Или трябва да свикнем с това или да започнем да си променяме манталитета, което е доста сложна мисия. Не трябва да живеем с миналото, трябва да сме отворени към света, да попиваме от него, защото от нашето УЖ величие сме изостанали много.

08.06 2015 в 21:20

Каквото ще да си приказва Хайтов-джуниър, но на мен светещите очи ми идват в повече. Получава се нещо като японски робот-играчка от 80-те години на миналия век. И е прав "ЧАЛГА от...", че това са остарели форми на монументално изкуство, които никой не използва вече в цивилизования свят. Виж, някоя туристическа агенция може да понаправи парички, ако организира тур за западняци Скопие-София под надслов "Европа, каквато не сте си представяли...". Пфу!

08.06 2015 в 21:09

НА-МА! (отсечено)
баш там си му е място.
Кажи сега за Рогозин.
Да се посмеем, кой знае какво от теб няма как да научим.
:))))


А колкото до сравнителната степен "по-голям" не ти отива. Твоята е "изключителен", но и тя не отразява съвсем точно мястото ти. Ще трябва да въведем нова мярка за тъпомера. 1 патче.
Няма само американците да си имат 1 псаки.

08.06 2015 в 20:57

Пънчо Куткодеров, сложил си едно тире не там, където му е мястото. Пък на друго място (в сравнителната степен) си изял едно тире, което е трябвало да сложиш. А колко още неграмотности имаш в дрисните си просто не е за говорене. Защо ли не се учудвам... :)