"Паметник на цар Самуил македонизира българите"

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2015 в 15:31 7704 4

Снимка Ивайло Анев

Македонското електронно издание "Reporter" е посветило статия на скандала, разразил се около спорния паметник на цар Самуил, който беше открит днес до базиликата "Св. София" в центъра на София.

Текстът е озаглавен "Скандал в София: Паметник на цар Самуил македонизира българите" и разказва за вчерашния спор между автора на паметника Александър Хайтов и зам.-кмета на София по културата Тодор Чобанов

Авторът решил да сложи на паметника очи, които да са "като живи"- щели да фосфорисцират през нощта. Зам.-кметът от своя страна подчерта, че общината "няма как да допусне такова нещо и като вече реален собственик на монумента ще предприеме нужните действия в случай на необходимост". 

В статията на македонското издание е обърнато особено внимание на коментарите в социалната мрежа Facebook, които породи новината, че на паметника на българския владетел ще му светят очите. Именно оттам идва и заглавието на материала.

"Наистина, ако му светят очите и бълва огън, ще прилича на змей. И ние се македонизираме", гласи един от коментарите, цитирани от изданието. В ироничния коментар се стига и по-далеч: предлага се в София да се построи копие на Колизеума, защото "така в Скопие ще се червят от гняв".

Македонското издание цитира и редица други шеговити предложения - българският цар да вдига ръцете си на всеки кръгъл час, а на 15 минути пък да рони кървави сълзи. Друга идея, цитирана от "Reporter", е Самуил да кара кънки и да обикаля в кръг от изгрев и залез, а очите му да показват долари или евро.

Изданието все пак цитира и сериозни коментари: "За стойността на творбата няма да влизам в дискусия. Но ние не се македонизираме. Паметникът е на български владетел и исторически е свързан със София", споделя друг потребител социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 23:16

Е...няма що! Добре са ви увредили за има,няма осемдесет години!

09.06 2015 в 11:51

Добре е да се смеем на шизофпреничното заглавие на фиромците. Но не е достатъчно.
Трябва да видим и подписката във Фб която въстанала срещу паметник и възванията на видни "интелектуълцитъ" дето скачат и ги заслепяват очите на паметника, та чак храчат змии и гущери по вестник и интернет.
Май вирусът на безродието отдавна е прескочил от Вардарот насам и вдига температурата на народоноселението.
А прогнозите на лекуващите лекари не са много добри.

09.06 2015 в 00:17

Затова и аз не люба жената на открито, все ще се намери някой компетентен да ми даде акъл как..

08.06 2015 в 17:42

yee