Гонят от хора "Йоан Кукузел" тенора, критикувал Рашидов за 35 евро командировъчни

Николаос Цитиридис Последна промяна на 13 април 2015 в 19:11 32985 39

Хорът "Йоан Кукузел Ангелогласният" на снимка с Вежди Рашидов.

"Не за първи път отиваме на подобна командировка. Но за първи път виждаме такова поведение. Като не му харесва повече, няма да е в този хор", заяви пред OFFNews диригентът на хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният" Димитър Димитров. 

Реакцията на диригента е провокирана от възмущението на тенора Георги Петров от нищожните командировъчни, с които ще пътуват в Париж.

"Неща като парите за нас не са важни. Ние отиваме да представим България. Културата има нужда и ние да сме съпричастни", сподели Димитров.

Той добави още, че хорът се разграничава и не се солидализира с мнението на тенора Георги Петков.

Димитров каза, че след тези си изказвания Петков ще се сбогува с участието си в Париж и с работата си в хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният".

"Такова поведение е неоправдано", допълни още Димитров.

Днес във Фейсбук Георги Петров от хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният" изрази силното си възмущение, че от Министерството на културата пращат него и артистите в Париж с 35 евро на ден командировъчни, без възнаграждение.

Пред OFFNews по-рано днес той сподели, че това ще бъде неговото последно участие и че ще напусне хора след концерта им в Париж в знак на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 19:03

Aу у, непростима грешка моя? Не съм запознат нито с чалгата във футбола нито с чалгата в музиката современная! Дезоле, понеже живея в Париж. Нямам инфо по вопроса...Коко Динев е бил в една категория с МИТКО Пайнера, но в различни администрации. Една алтернатива мога само да предложа...В Париж надницата е около 60€ на ден,за маньовър (общак) примерно. Скъсване от работа от сутрин до мрак (и на крак) по шантиетата французкий обаче. Да остане, ако го потърсят, хористът в Palais Garnier - Парижката опера и да трупа слава(и пари)на воля, ами? Le choix est son,но за да се работи тук като чистач дори, трябва да научиш най-малко литературен френски? Та преведено това "le choix est son" ще рече - изборът е негов...

27.04 2015 в 18:26

Ще иде юродивий сега при Слави Трифонов (наречен Ангелогласний) или при Коко Динев - Пайнерогласния, там: О, неразумний - пари с лопата, както се полага и ангелогласни Крисии, Алисии и т.н. Азисии...Но там не ги дават от державата Болгарская, а са ги взели от народа болгарский, за да има за народ им чалгарский...

20.04 2015 в 19:37

Чичовото, нещо не е ясно в цялата работа. Как съставът "Йоан Кукузел Ангелогласният" стигна до Париж. Св. Богородица го е пренесла по дивен начин? Или са тръгнали като пилигрими? Къде спаха в Париж и как се върнаха оттам? 35 евро са нищо за парижката скъпотия..., но ако са дневни? За колко дни?
Не е ясна цялата работа....

17.04 2015 в 08:28

Edon istinski hristianin i viarvasht chovek niama da reve za pari imenno prez svetlata sedmica sled vazkresenie. Edin pravoslaven hor ne e mashina za pravene na pari, toi ima druga, duhovna misia, a ne da idka vse po golemi honorari i komandirovachni

16.04 2015 в 01:29

Никой не може да ти открадне мисълта, идеите и заложбите! Ако са истински обаче и си знаеш цената! И нямаш нужда от "спонсор" и командировъчни!Другото е "Смешен плач" на слаб "творец" или неумел "търговец" на изкуството си!

16.04 2015 в 01:21

Кажете ми кой от НАИСТИНА ВЕЛИКИТЕ творци е бил спонсориран от държавата?! Бетовен, Моцарт, Шуберт, Чарли Чаплин, Модилиани, Ван Гог... гайдарят, който свири на улицата... Големият спонсор НЕ Е "спонсор", а "инвеститор" в продукта- артист с цел ПЕЧАЛБА!Само че, в Австрия например са ценяли Щраус, а в България- "Митко-Пайнера" "цени" чалгаджийките, според физическите (не толкова артистичните)им "заложби"! Ако парижката публика знае и харесва "Йоан Кукузел", информирана е за концерта, ще плаща достатъчно и хонорарите ще им стигат и за скъп ресторант! Или горното не е вярно, или договора му е срещу нисък хонорар и някой го краде или певецът е алчен! Това е! Но не може това да става ПОЛИТИЧЕСКИ проблем! Докато ни дрънчи социализЪмът в кухите кратуни с това "държавата да дава", няма да имаме нищо истинско! Не само изкуство!

15.04 2015 в 20:00

Тези, дето се оплаквате от ниски заплати - ами вземете правете изкуство не за хиляда, а за сто хиляди човека и ще имате повече пари. Това дето го правите, и му викате "истинска" култура, не е истинска култура защото истинската култура НЕ е на държавни дотации, а има истинска публика, която е готова да си плати за да се наслади на тази култура. И ако няма кой да плати доброволно за вашата "култура", то значи тя не е истинска. Ако някой пък ви е казал обратното, значи жестоко ви е излъгал и ви е създал нереалистични очаквания.

15.04 2015 в 08:51

Човекът е казал истината. Срамно е,да се говори за култура, в страна, в която чистачките на банките вземат повече от музикантите- това го каза маестро Тодоров от Русенската опера. Варненските симфоници получават 30-40 евро на ден при задгранични турнета в страни, където 1 кафе е 3-4 евро. За толкова пари нито един западен музикант от техния ранг няма да свири и един час. Време е , даже е късно, нещата да се кажат такива, каквито са. Без да се парадира с таланта и труда на хората и да се дудне за прослава на родината и не знам си какви клишета. Всичко читаво бяга и ще бяга от България.

14.04 2015 в 22:26

Да кажем и това, че ансамбълът Кукузел никога не е бил на държавна издръжка. Знам това, защото съм техен фен от както се помня, а съм на близо 50. Това е състав, създаден от ентусиасти, но незнайно защо точно този състав обиколи в миналото света и неговите членове в миналото направиха пачки, правейки музика не за да живеят от това, в сравнение с другите казионни, да ги наречем професионални състави. Както и да е, Кукузел е емблема на представянето на църковната ни музика, ако не знаете. Използването на това име, традиция и познание в областта на българската и православната църковна музикална култура "без пари " граничи с нихилизъм! Каквото е отношението към българската интелигенция като цяло.

14.04 2015 в 21:06

Проблемът не е в 35те евро. Това е законът.
Проблемът е, че тези 35 евро са всъщност дневни за храна, а хонорар за участието въобще липсва. Както е и с всички други български културни институти, когато пътуват в чужбина.
А тези, които обясняват, как не го е срам човека да протестира, да пробват да работят без да им се плаща и пак да говорят след това.