Артист: Рашидов се подиграва с нас, дава ни 35 евро за концерт в Париж

Николаос Цитиридис Последна промяна на 13 април 2015 в 15:43 13655 33

Певецът от хора "Йоан Кукузел Ангелогласният" Георги Петров се оплака от министъра на културата Вежди Рашидов заради неговото решение да прати артистите на концерт в катедралата Парижката Света Богородица с 35 евро в джоба.

За това Петров сигнализира в личния си профил във Фейсбук. 

"Йоан Кукузел Ангелогласният" е хор, който зад себе си има 40-годишна история. Пял е в Болшой театър и други велики зали.

Тази седмица хорът трябва да излезе на сцена, като представление, част от съпровождането на Тракийското златно съкровище в столицата на Франция (то ще бъде изложено в Лувъра).

За да им се "отблагодари" министерството, те ще получат по 35 евро джобни пари, колкото са командировъчните на всеки работещ българин при пътуване в Европа. Възнаграждение няма да има, за трите дни престой всеки от хористите ще получи общо 105 евро.

Пред OFFNews Петров разказа, че това не се случва за първи път на хора "Йоан Кукузел Ангелогласният". Преди години са имали участие в Москва и Петербург, пак организирано от Министерство на културата. Тогава те са получили 10 долара джобни на ден.

Георги Петров пее от 20 години в този хор, а от 30 се занимава с църковна музика.

"Аз съм безкрайно обиден, но ще си свърша работата за последен път. След това участие ще напусна хора", заяви Петров, който е първи тенор.

Според него Рашидов е "най-жалкият министър на културата от години".

"В момента се произвежда един елементарен народ, който знае Сашка Васева, но не знае кои са тези хора, които реално произвеждат истинска култура. Ако ще се отнасяме така с културата, то това значи тенденциозно да унищожим народа", сподели хористът.

Пред OFFNews Петров разказа още, че ръководителите на хора се страхуват от властта и заради това няма промяна и в общ план. Именно заради това е и неговото решение да напусне хора - защото му е омръзнало от непрестанните подигравки.

Ето и пълния текст на Георги Петров във Фейсбук и неговото послание с незначителна редакция:

Хор "Йоан Кукузел Ангелогласният" ще пее в Нотър Дам дьо Пари. До тук. Това звучи чудесно. Ще представя България. Тази сама по себе си доведена до нищо, държава, в последните 75 години. Но това няма значение за никой явно.
Та гореспоменатият Ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" има самостоятелен концерт в гореспомената катедрала в Париж. на 16.04.2015г. от 20:30h. френско време. Дори имам приятели, които са си закупили билети, за да присъстват на този концерт, който съпровожда тракийското съкровище на България в Лувъра. До тук всичко горе долу е ОК. Но аз имам въпрос, като изпълнител и хорист в хор "Йоан Кукузел Ангелогласният". Докога ще бъда унижаван аз лично и моите колеги, които отиваме да пеем за честта на тази ми ти оскотяла наша Родина от криви и грозни управници, тъпи, неестетични хора. Та докога ще ни унижават институции като министерство на културата и няма да уважат труда ни. Докога ще си мислят, че ние сме социалистически роби. Тази институция на България, която би трябвало да защитава своите културни дейци и да ги уважава, се подиграва с нас, като ни дава минималните командировъчни от 35 евро на ден, за да изнесем ние самостоятелен концерт и да представим държавата ни по достойнство във Франция. Репетирали сме месец и половина, за да получим нищожно възнаграждение за труда си. Не, не възнаграждение, а командировъчни. Обърнете внимание, ние възнаграждение не получаваме. Ние получаваме командировъчни в минимален размер, да не умрем от глад, все пак Париж е скъп град. Оплаквам се. Да. Оплаквам се. И ще рева, ако трябва. Писна ми на големия борч, дебили и нещастници да не оценяват труда ми. Докурчи ми, да слушам как некви малоумници се ояждат и губят милионите си от черни далавери, а нямат пари да платят на хора, които си вършат работата. Писна ми. на шибания к*р от социалистическия маниер, да не се плаща за нищо. Писна ми да ме унижават хора с умствен капацитет на зелена еуглена. 20 години пея в един от най-старите хорове за църковна музика в България и гледам как старите ми колеги, от достойни хора са се превърнали в едни хора, загубили самоуважението си, готови на всичко, от страх пред една нелепа институция, която се подиграва с целия им дългогодишен труд, а те седят в социалистическия страх и се страхуват да не загубят благоволението на тази неимоверно жалка институция-министерство на културата. Знам, че стана дълго, но който прочете този статус до край от моите приятели, нека го шерне, за да се знае, как постъпва Великия Вежди Рашидов с един от най-старите хорови ансамбли на България. Аз ще отида да пея, защото съм човек на честта. Поел съм ангажимент, ще го свърша до край. Но след това ще напусна състава, в който съм пял 20 години, за да запазя себе си, себеуважението си, тривиалното си име Георги Петров, и малкото ми нищожно достойнство останало поради гадните хора, сред които съм принуден да живея в тази нелепа държава. Господ Да ви Благослови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2015 в 11:09

Моите уважения към хористите,но как са тръгнали преди да попитат за условията?Четох,че някои наемали други хористи за постоянната си работа иииии защо не питаш преди.Аз съм майстор и преди работа има пазърлък.
Извода е страшно много са взимали до сега.

24.04 2015 в 13:33

Очевидно е , че става въпрос за некадърно менажиране , което не е проблем на мин.Рашидов ... Въпреки , че претенциите на хористът Георги Петров не са без основание , очевидното е , че той е невъзпитан , циничен и вулгарен човек , като присъствието му в хора е форма за печелене на пари , без да са налице необходимите в този случай вяра , християнско възпитание и смирение ....Добре , че са го изхвърлили ! Сашка Васева е по-достойна от него ...

21.04 2015 в 16:44

Вежди Рашидов е завел в Париж една тумба журналисти от частни медии на разноски на държавата. Това се прави, за могат да отразят подобаващо как Борисов и Рашидов покоряват Париж и прославят България.


http://daniivanov.blogspot.de/2015/04/blog-post_73.html

17.04 2015 в 15:57

А в хора имат ли месечни заплати? Питам, защото ако е така и ако статутът им е на хор към Министерство на културата, то може да се приеме, че концертът е част от дейността им и наистина в такъв случай им се дължат само командировъчни. Разбира се, би могло след това да им се даде и допълнително възнаграждение.

16.04 2015 в 09:21

Защо никой не попита колко пари ще получи България за тази изложба? Защо артистите да не получат възнаграждение за труда си? Не нападайте този човек, той е прав! И не става дума за командировката, става дума за хонорар, който няма нищо общо с нея. Много грозни мнения изчетох.Славата е чудесна, но тя не храни и не плаща сметки.

16.04 2015 в 09:00

Тони, ако сте прочел / а Вие не сте/ , ще разберете , че не става дума за командировката , а за хонорар стандартен.Подкрепям колегата - за всичко е прав.Славата уважаеми хора не плаща сметки и не храни деца за съжаление.Поне не тук...Колко пари ще получи България , затова че излага Тракийското съкровище, запитали ли сте се? Защо артистите, които ще напудрят събтието да не получат заплащане за труда си? Моля ви се, културата е като въздуха - тя е необходима и зад нея наистина стои много , адски много труд! Дай Боже на всички нива в България нещата да станат нормални! Не хулете този човек, той е прав! Много от нас дори не получават и командировки в чужбина!

15.04 2015 в 17:21

"тези хора, които реално произвеждат истинска култура"

Алоу, тенора, ти ли си тоя дето казва кое е истинска култура? Истинската култура е тази, която по някакъе начин помага на обикновените хора - било като ги развлича, било като ги утешава, било като ги кара да мечтаят. А това става чрез съобразяване с техния вкус. И ако искаш да ти дават пари събрани от техните данъци, ще се съобразяваш с тях и няма да ги гледаш презрително защото са предпочели Сашка Васева пред теб. Ако ли пък не - прав ти път - твори си "истинска" култура и се оправяй без да ревеш за пари от общия бюджет.

15.04 2015 в 10:36

Колко тъжно и вярно е това:

Според него Рашидов е "най-жалкият министър на културата от години".

"В момента се произвежда един елементарен народ, който знае Сашка Васева, но не знае кои са тези хора, които реално произвеждат истинска култура. Ако ще се отнасяме така с културата, то това значи тенденциозно да унищожим народа", сподели хористът.

15.04 2015 в 10:07

За съжаление много българи не схващат същността на ВОПЪЛА на този човек. Бунтът на твореца! Точен и жегващ изказ !Постигнатата и вече тотално ширеща се бездуховност изпада в дребнотемието на командировъчните, дневните, наредбите и правилата и е много далеч от справдливия гняв и възроптаване на твореца! Поздравявам Георги Петров за изказаното пред Нова телевизия днес, 15.04.2015 Дано е провокирал многото закърнели сетива на работещите в духовната сфера!

14.04 2015 в 22:39

Всички в България си траят да не загубят хляба си! И това се приема за нещо съвсем естествено и в реда на нещата. В Гърция 25 кмета, избрани, си подадоха оставката, пилоти "Луфтханза" даже стачкуват ... но не и хористите на "Йоан Кукузел".