Филмът ''Уроците на Блага'' не се класира в краткия списък на Оскарите

OFFNews 22 декември 2023 в 21:51 1953 0

Кадър от филма

Снимка Кадър от филма "Уроците на Блага"

Кадър от филма "Уроците на Блага"

Продукции от Великобритания, Германия, Финландия, Украйна и др. са сред 15-те, избрани в краткия списък за наградата "Оскар" в категорията за най-добър международен филм, но българският "Уроците на Блага" отпадна от надпреварата, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Общо 88 държави са подали предложения за тази категория.

Германия участва с два филма в краткия списък "Учителската стая" (Das Lehrerzimmer) на режисьора Илкер Катак и "Съвършени дни" (Perfect Days) на Вим Вендерс, но филмът на Вендерс е заснет в Токио и представлява Япония.

В краткия списък са също "Падащи листа" (Falling Leaves) от Финландия, "Вкусът на нещата" (The Taste of Things) от Франция, "Аз, капитанът" (Io Capitano) от Италия, британският "Зона на интерес", испанският "Снежно общество" (Society of the Snow) и украинският "20 дни в Мариупол". Останалите филми са от Тунис, Мароко, Мексико, Исландия, Дания, Бутан и Армения.

От краткия списък с 15 кандидата, от които пет ще бъдат номинирани на 23 януари. Церемонията за наградите "Оскар" е насрочена за 10 март в Лос Анджелис, а комикът Джими Кимъл ще бъде водещ за четвърти път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!