Фестивалът „Милениум” гостува на СФФ 2015

ОFFNews 04 март 2015 в 13:22 1414 0

За четвърта година българската документалистка Златина Русева ще представи избрана програма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел.

Това е единственият световен кинофестивал, посветен на основните цели на ООН за хилядолетието. На 8 септември 2000 г. в Ню Йорк всички държави-членки на ООН приемат Декларация, на базата на която са обособени осем „Цели на хилядолетието за развитие“, насочени към премахване на бедността, насърчаване на човешко и социално развитие и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света.

Седмото издание на „Милениум“, който се утвърди като място, където могат да се видят интригуващи, понякога и смущаващи, филми само на независими документалисти от цял свят, ще се проведе от 20 до 28 март 2015 година в Брюксел. Освен документалната програма и традиционните WEB DOC MEETINGS, посветени на новите дигитални медии, тази година фестивалът ще е домакин и на Първия футуристичен конгрес, на който съвместно с изтъкнати специалисти ще бъдат обсъдени големите предизвикателства на утрешният ден.

Специалната програма на форума включва и поредица от конференции - „Европа и Новият световен ред“, „World Wide Web: Тъмната страна на цифровата революция”, „Човек и биологичното разнообразие: Хроника на един предизвестен разрив“, „Душата на Европа“.

Тази година в рамките на СФФ „Милениум“ ще гостува с 4 заглавия, които ще бъдат прожектирани в Културен център „G8“. Панорамата стартира на 6 март с естонския филм „Пепел и пари“ / Ash and Money. Документалната творба на Тийт Ояасо и Ен-Лийс Семпер разказва за проекта на Театър NO99, който през 2010 г. обявява, че ще използва всички трикове, популярни в политиката и комуникациите, и през следващите два месеца ще създаде нова, успешна и енергична суперпартия, наречена „Обединена Естония”. Кинотворбата е изследване на съвременното състояние на демокрацията, медиите и обществото в Република Естония.

„Слугинско караоке“ / Karaoké domestique (Белгия) е представление и преживяване: режисьорката Инес Рабадан интервюира три „двойки” жени, в които едната върши домакинската работа на другата. Филмът е документален разказ за сложната организация на едно домакинство и йерархията в него.

“Sexy Baby” (САЩ) „принуждава“ зрителите да свикнат с неудобните теми за разговор като секса, например. Филмът на режисьорите Джил Бауър и Рона Градус поставя въпроси като тези какво е да си жена, момиче, тийнейджър или пък техните родители, когато живееш в епохата на неконтролируеми социални медии и „секстинг”, дръзки рап песни по радиото и нецензурирана порнография на един клик разстояние.

В „Доживотна присъда“/Mishpatei Hahaim” (Израел, 2013) на Нурит Кедар и Яарон Шани арабин се жени за еврейка и двамата, заедно с децата си, живеят спокойно и в хармония в арабско-еврейска общност. Докато един ден майката разбира, че бащата е отговорен за десетки тайни терористични атаки от края на 60-те години. Тя напуска страната заедно с децата си и заминава за другия край на света, установявайки се в общност на ортодоксални евреи в Монреал. Когато синът и дъщеря й пораснат, те ще се върнат в родината си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови