Две български банди свирят в любимия клуб на Пол Маккартни

Николаос Цитиридис 08 ноември 2014 в 11:06 3737 0

Българските банди PIF и Jeremy? ще свирят в един от най-старите клубове в Европа - The 100 CLub, който е и любимият клуб на рок легендата от The Beatles Пол Маккартни.

На 14 ноември двете групи ще изнесат общ концерт в сърцето на Лондон, а тяхна съпорт банда ще бъде британската Silent Party.

The 100 Club съществува от далечната 1942-ра година, като името му идва от адресът му, който остава непроменен и до днес - 100 Oxford Street.

През годините лондонският клуб е бил начална и отправна точка на най-известните групи в света в момента.

Едни от първите си концерти, преди още да са били известни, са имали групи като като The Rolling Stones, Metallica, The Who, , Louis Armstrong, B.B. King, Rod Stewart, Kings Of Leon, , The White Stripes, Alice Cooper и много други.

OFFNews се свърза с управата на клуба, за да ни разкаже още интересни подробности от историята на култовото място.

През 2010-та, в условията на дълбока световна финансова криза, собствениците на имота решават да вдигнат наема с 40%, което поставя на изпитание съществуването на клуба. Колкото и The 100 Club да е стабилно посещаван, той се намира на Oxford street, където наемите са космични.

Кметът на Лондон, Борис Джонсон, дори е изпратил писмо на наемодателите да вземат в предвид културното наследство на клуба и да замразят наема, а хиляди хора ги засипват с имейли на недоволство. Когато един журналист в "Evening Standard" публикува една малка статия на 27-ма страница във връзка с евентуалното закриване, всичко гръмва. От BBC правят обстоен репортаж по темата. Тогава шефът на Converse - пънкар, който е свирил с неговата бивша пънк група в клуба през 80-те, вижда статията и прави предложение на управата на The 100 Club марката му да се яви като спонсор, покривайки част от наема.

Пол Маккартни също вижда репортажите и решава, че не иска още един легендарен рок клуб да затвори, последвайки съдбата на клуб в Ливърпул, в който Бийтълс започват кариерата си. Той прави свой концерт за пред 300 души там през 2010-та година, знаейки че това ще донесе нужната публичност.

Самите Converse започват да лансират групи в The 100 Club, като по-късно например - по време на Олимпийските игри, правят мини-фестивал с участието на 45 групи за 9 вечери, измежду които самите BLUR (2012 г.).

Алис Купър пък сам поискал да свири там, и понеже специално за случая била инсталирана допълнителна озвучителна техника и какво ли още не за концерта, той влизайки вижда и само каза: "Какви са тия екстри, искам истински концерт само с това, което е на сцената, да се изпотят всички от танци и кеф."

А ето какво споделиха самите Jeremy?, които след броени дни ще излязат на сцената на The 100 Club:

"Отиваме на гости на 72 годишен мъдрец. Ще свирим на същото ниво с всички останали, които са гостували преди нас. Сякаш сърцето на британския Rock’n’ Roll е отворено и ни посреща като приятели. Вълнуващо е да прочетеш как те сами описват себе си и фактът, че се оказваме част от всичко, което символизира клуба.  Едно от любимите ни места е “Строежа”, случайно или не, опитваме се точно това - да материализираме една мечта, като самия "Строеж" Да “построим” новия Rock’n’ Roll в България. Надяваме се да сме основата на нова ера, в която музиката може да бъде начин на живот и в България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови