Драмата в Народен театър ''Иван Вазов'' продължава, Захари Карабашлиев подаде оставка

OFFNews 10 ноември 2022 в 17:02 2286 0

Народен театър

Снимка Сминка wikipedia

Народен театър "Иван Вазов"

Главния драматург на Народен театър "Иван Вазов" Захари Карабашлиев е подал оставка снощи. Новината съобщи сайта "Площад Славейков". 

Предполага се, че напускането на Карабашлиев е свързано със скандала, който тече от 29 октомври насам, когато вратата на кабинета на ръководител връзки с обществеността и рекламата Велислава Кръстева бе надраскан с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган".

Въпреки, че от ръководството на театъра първоначално отказаха да назоват името на извършителя, стана ясно, че това е главният режисьор Александър Морфов.

Малко след това самият Морфов изпрати отворено писмо отново до сайта "Площад Славейков", в което заяви, че той е извършителят и че причината се крие във факта, че в денят на изборите Велислава Кръстева е придружавала публично почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Днес случващото се в Народен театър "Иван Вазов" бе коментирано на пресконференция и от служебният мимистър на културата Велислав Минеков.

"Бих желал театърът да не се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление това политическо обкръжение представлява форма на защита на самия директор. Не мисля, че това са правилните хора на правилното място. Ще помоля тези хора да бъдат сменени, да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти" - заяви Минеков.

От изказването на Минеков пред медиите стана ясно още, че той е говорил с Александър Морфов и че Морфов е силно разколебан дали трябва да остане на поста си главен режисьор в театъра.

"Ще искам да се извърши пълна проверка не само за случая, а за всичко, което става в театъра, откакто Василев е станал директор" - каза още Минеков.

Междувременно около 18.30 часа писателят Карабашлиев пусна статус в своя фейсбук профил, в който обясни решението си.

Ето го и самият статус:

"В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение - от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.
По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.
Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа - мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.
Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови