„Потъването на Созопол” в борбата за няколко международни филмови награди

ОFFNews 29 октомври 2015 в 20:17 2895 1

Филмът „Потъването на Созопол”, стартирал като проект на София Мийтингс, предстои да се състезава за вниманието на жури и публика в няколко фестивала до края на 2015.

Тази вечер предстои прожекцията на „Потъването на Созопол” в конкурсната програма на Фестивала на Европейското кино в Берлин. До края на 2015 година филмът ще участва в още няколко престижни форума за кино по света: през ноември ще бъде представен в конкурсните програми на международните кинофестивали в град Бразилия и в град Орензе, Испания; ще участва в European Union Film Festival в Торонто, в края на ноември е включен във Фокус „България” на фестивала в Одрин, Турция, а през декември ще бъде представен в конкурсната програма на фестивала в Делхи, Индия.

Един човек купува десет бутилки водка и заминава за Созопол, където е прекарвал летата си. Той вярва, че когато допие последната бутилка, животът му ще се промени. Но странни неща започват да се случват много по-рано. Когато Надеждата изчезне, Чудото е единственото спасение.

Музиката във филма е дело на Николай Иванов, отговорен оператор е Константин Занков, художник е Георги Тодоров, Воряна Семерджиева е художник по костюмите, монтажът е дело на Тома Вашаров, а за цялостното оформление на звука отговаря Валентин Кирилов. Продуценти са Владимир Андреев и Георги Балкански.

Филмът на Костадин Бонев беше показан за първи път през 2014 година на закрита прожекция в рамките на София Филм Фест. София Мийтингс е бизнес платформата на СФФ, която дава възможности за развитие на проектите на български и европейски режисьори, представя и промотира българската киноиндустрия и българското кино.

Лентата е по романа на Ина Вълчанова, продуценти са БъРъ Филм с подкрепата на ИА НФЦ, с участието на Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Леонид Йовчев, Биляна Казакова, Веселин Мезеклиев и др.

Награди и номинации:

- Най-добър сценарий, най-добра актриса в главна роля – „Златна Роза” 2014;
- Най-добри актьор и актриса в поддържаща роля, монтаж и костюми – Награди на Българската Филмова Академия 2015, номинации за най-добър филм, сценарий, актьор в главна роля, сценография;
- Най-добър международен пълнометражен филм – МФФ New York City 2015, номинации за най-добър режисьор, операторско мойсторство, актьор и актриса в главна и в поддържаща роля;
- Най-добър екип актьори – МФФ Милано 2015, номинации за най-добър филм, сценография, музика;
- Най-добър актьор в главна роля – МФФ Косово 2015, номинация за най-добър филм Тарковски Фест 2015, Русия – номинация за най-добър филм;
- МФФ световни премиери, Филипини 2015 – номинация за най-добър филм от друг континент;
- МФФ Шанхай 2015 – участие в програма Spectrum;
- Der Neue Heimatfilm Festival Freistadt, Австрия – участие в програма World Feature Films; 
- МФФ Монреал – участие в програма Focus on World Cinema.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!